Ceny Anděl chytla Lenny za srdce. Za album Hearts získala čtyři sošky

Hearts je zásadní deska loňského roku, rozhodly Ceny Anděl. Debutu zpěvačky Lenny udělily čtyři sošky, ocenění získala před pár dny už i od žánrových předskokanů. Zpěvákem roku se stal objev Thom Artway, kapelou Jelen. Anděla získal i Karel Gott. Celkem se ocenění Akademie populární hudby rozdávala v osmi kategoriích a v přímém přenosu České televize (záznam najdete na konci článku).

  • Album: Hearts (Lenny), (Jelen), Smrt žije (Prago Union)
  • Skladba: Hell.o (Lenny), Pro Emu (Michal Hrůza), Mrzáci (Priessnitz)
  • Skupina: Jelen (Vlčí srdce), Prago Union (Smrt žije), Priessnitz (Beztíže)
  • Zpěvák: Thom Artway (Hedgehog), Ondřej Ruml (Nahubu), Xindl X (Kvadratura záchranného kruhu)
  • Zpěvačka: Lenny (Hearts), Lenka Nová (Čtyřicítka), Marta Kubišová (Soul)
  • Objev:  Thom Artway (Hedgehog), David Stypka (Vrány taky), Light & Love (Surrender To The Stars)
  • Videoklip: Hell.o (Lenny), To samo (Jananas), Lux (Midi Lidi)

Vyhlašování začalo uvedením hudební osobnosti do Síně slávy. In memoriam se ke Karlu Gottovi, Karlu Krylovi nebo Jiřímu Suchému přidala zpěvačka Věra Špinarová, která náhle zemřela v březnu tohoto roku.

Zpěvačkou roku se stala Lenny. Za sebou nechala Lenku Novou a také Martu Kubišovou, která mohla svého prvního Anděla získat za svou (údajně) poslední nahrávku.

Dcera Lenky Filipové zaujala loni svým debutem Hearts, za nějž už obdržela žánrového Anděla v kategorii Rock & Pop. Kritici ji za desku nominovali také v Cenách Apollo. „Chtěla bych tuto cenu věnovat všem ženám,“  uvedla Lenny, která do závěrečného večera vstupovala celkem se čtyřmi nominacemi - a odcházela se čtyřmi soškami: také za skladbu Hell.o, za videoklip, který k této písni s Tomášem Kasalem natočila, a nakonec i za celé album Hearts.

Možná poslední šanci na Anděla měla, podobně jako Marta Kubišová, i jesenická kapela Priessnitz. Se skladbou Mrzáci ale nezvítězila a nestala se ani skupinou roku. Tou je Jelen s albem Vlčí srdce. 

Kapela Jelen
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Cenu pro zpěváka roku si převzal další objev - v této kategorii koneckonců taky zvítězil - hudební scény: Tomáš Maček vystupující pod jménem Thom Artway. „To si tak člověk před nedávnem zpívá v pokojíčku a najednou tady stojí,“ okomentoval skok do předních hudebních řad. Vysloužil si ho albem Hedgehog.

Rozhovor s Thomem Artwayem (zdroj: ČT24)

Anděla má i Karel Gott - za kompilaci 40 Slavíků. „To jsem opravdu nečekal,“ pobavil přítomné větou, která k němu při přebírání cen už neodmyslitelně patří. „A nebudu už říkat, že bych skončil,“ slíbil svým fanouškům.

O konci se ale mluvilo letos v souvislosti s Cenami Anděl. Letošní ročník totiž provázely organizační problémy. Pořádající agentura ceny po třinácti letech opustila, Mezinárodní federace hudebního průmyslu se nakonec rozhodla předat Anděly v komornějším prostředí pražského Lucerna Music Baru, kde o pár dní dříve byla udělena i žánrová ocenění (původně ohlášená pro tento rok jako zrušená).

Vyhlašování hlavních Andělů vysílala v přímém přenosu Česká televize, podívejte se na záznam:

ZÁZNAM: Ceny Anděl za rok 2016 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod