Zemřel Martin Dolenský, režisér Vyprávěj a pohádky Pravý rytíř

Ve věku 47 let zemřel Martin Dolenský, režisér řady epizod seriálu Vyprávěj, několika televizních cyklů nebo vánoční pohádky Pravý rytíř. Zahynul minulý čtvrtek při autonehodě. Česká televize v pondělí od 22:15 na ČT1 odvysílá jeho prvotinu Chyťte doktora.

K nehodě došlo na rovném úseku silnice od obce Hořesedly směrem na Karlovy Vary. Dolenský se svým vozem podle policie z dosud nezjištěných příčin přejel do protisměru a čelně se střetl s nákladním vozidlem. Ostatní účastníci dopravní nehody vyvázli bez zranění.

„Tragická nehoda se stala ve čtvrtek 6. dubna v podvečer. Policie nehodu vyšetřuje a byla nařízená soudní pitva. Ta by měla potvrdit, či vyvrátit, zde příčinou neštěstí nebyla náhlá zdravotní indispozice,“ uvedla pro server Blesk.cz Michaela Richterová z rakovnické policie.

Natáčel pohádky i dokumenty

Martin Dolenský absolvoval režii na pražské FAMU, v roce 2007 natočil celovečerní hraný debut Chyťte doktora. Komedie, ve které hrají Tatiana Vilhelmová a muzikant Michal Malátný, vypráví o lékaři, kterému ženy prostě přerostly přes hlavu. O pět let později následovala romantická teenagerská komedie Můj vysvlečenej deník.

Dolenský se však věnoval především televizní tvorbě. Spolupracoval například na cyklech Soukromé pasti, Tajemství rodu nebo Nevinné lži, natočil řadu epizod úspěšného seriálu Vyprávěj.

V poslední době se věnoval tvorbě pro dětský kanál České televize Déčko. Pracoval třeba na rodinné pohádkové sérii Špačkovi v síti času. Dále je autorem dokumentárních filmů Ztracený hlas, Paní Olga, Polibek Alexandra Dubčeka nebo Dlouhý půst Marty Kubišové.

Natáčel také televizní pohádky, třeba O bílé paní nebo O království z nudlí a štěstí bez konce. Naposledy připravil vánoční příběh Pravý rytíř, který o Štědrém večeru vidělo rekordních 2,7 milionu diváků.