Od sklepa až na půdu. Začala rekonstrukce Státní opery, po více než 40 letech

Léta se mluvilo o rekonstrukci Státní opery v Praze, zahájena byla symbolicky ale až v pondělí 13. března. Budova většími opravami prošla naposledy začátkem 70. let minulého století. Současná rekonstrukce je naplánována na 27 měsíců.

Vedle oprav historické budovy Národního muzea, která se má opět otevřít návštěvníkům v roce 2018, a revitalizace Klementina je oprava Státní opery momentální další velkou investiční akcí v resortu kultury.  

Cena, kterou za ni má stát zaplatit, postupně rostla. Při vyhlašování soutěže loni v únoru se odhadovala přibližně na miliardu korun, výběrové řízení vyhrála firma Hochtief s nejnižší nabídkou 857,6 milionu korun. Se stavbou a úpravami se mělo začít loni na podzim, začátek ale pozdržela stížnost jednoho z uchazečů o zakázku, konsorcia Opera 2016, k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Antimonopolní úřad stížnost ale zamítl a Národní divadlo, s nímž se Státní opera před pěti lety sloučila, uzavřelo v únoru 2017 smlouvu se společností Hochtief.

obrázek
Zdroj: ČT24

V opeře už dříve prošly modernizací světelný park a zvuková aparatura. Nyní čeká rekonstrukce celou budovu opery, včetně jejího zázemí v prostorách bývalého Federálního shromáždění a okolních venkovních prostor. V nejhorším stavu jsou podle vedení divadla rozvody – zejména elektroinstalace, voda, topení a odpady. Nutná je sanace vlhkosti.

Rekonstrukcí projde i skleněná fasáda přilehlé provozní budovy a fasáda historické budovy. Hlediště dostane nové sedačky, nová bude jevištní technologie i točna pod jevištěm. Úpravám se nevyhne ani půltunový lustr. Nemalou částí oprav budou restaurátorské práce.

  • Před dvěma lety provedli ředitel Národního divadla Jan Burian a ministr kultury Daniel Herman kamery České televize Státní operou a upozornili na nevyhovující stav. Připomeňte si prohlídku:
Prohlídka Státní opery (zdroj: ČT24)

Hraje se dál, jen jinde

Budova Státní opery je už uzavřena od července, poslední návštěvníky sem přivedl mimořádný večer k sedmdesátinám tanečníka Vlastimila Harapese. O pár dní dříve se zde hrálo poslední operní představení – Pucciniho Turandot. Stejné dílo bylo poslední operní premiérou i před zahájením generální rekonstrukce budovy (tehdy Smetanova divadla) v roce 1969. Od začátku 70. let k žádným rozsáhlejším opravám nedošlo.

Se současným uzavřením budovy Státní opery ale neskončil i program. Část repertoáru se přesunula do Hudebního divadla Karlín, hraje se také na ostatních scénách Národního divadla. 

Vydáno pod