Jiný kraj, jiný mrav. Na fotkách Zuzany Pustaiové selky cvičí jógu

Slovenský folklor je na první pohled tématem fotografií studentky bratislavské Vysoké školy výtvarných umění Zuzany Pustaiové. Svůj černobílý soubor pojmenovala Jaký kraj, takový mrav a vystavuje ho v ostravské galerii Fiducia. O oslavu národopisné fotografie v něm ale nejde.

Rodiče Zuzany Pustaiové chtěli, aby chodila do folklorního souboru a hrála na akordeon, což odmítala. Když si ale ve dvaceti poprvé oblékla kroj, dýchla na ni tradice. Podívala se na ni ovšem současnýma očima.

Cyklus mladé slovenské fotografky narušuje představu tradice jako čehosi zakonzervovaného a neměnného. K lidem v krojích naaranžovala novodobé formy „lidové“ kultury odkazující na všudypřítomný konzum a média.

„V jejích snímcích se odráží virtuální svět nebo novodobá spiritualita. Například motivy mobilního telefonu, tabletu, karimatky na cvičení jógy…,“ upozornila kurátorka Lucia Fišerová.

Slovenské tradice podle fotografky Zuzany Pustaiové (zdroj: ČT24)

Černobílé portréty doplňuje příběh o jejich vzniku – fotografie o fotografování. Prohlédnout si je zájemci ve Fiducii mohou do 1. dubna.