Rekordní aukční rok: Sběratelé umění utratili přes miliardu korun

Jan Skřivánek: Prim drží klasická moderna (zdroj: ČT24)

Rok 2016 byl na tuzemském aukčním trhu nejúspěšnějším rokem v novodobé historii. Důvodem je to, že se na trh dostala velmi kvalitní díla a zároveň jsou připraveni sběratelé, kteří jsou ochotni utrácet za výjimečná díla výjimečné sumy. Uvedl to Robert Mečkovský, jeden z autorů ročenky ART+ mapující loňský aukční trh.

Objem aukčního trhu loni poprvé od počátku devadesátých let přesáhl miliardu korun a činil 1,257 miliardy korun. K obratu domácích aukcí by bylo podle Mečkovského ještě třeba přičíst dalších čtvrt miliardy korun, která byla utracena za díla českých autorů v zahraničí. „Nevíme, kdo je kupoval, předpokládáme ale, že to jsou čeští sběratelé,“ uvedl.

Celkový růst se odrazil i na zvýšení průměrné ceny prodaných děl. Bez započítání milionových položek, které představují méně než dvě procenta všech prodejů, se průměrná cena loni zvýšila na 57 tisíc korun.

Obchodují se stále dražší položky, komentuje to Robert Mečkovský. Podle něj je dnes daleko jednodušší prodat obraz za několik set tisíc korun či milion než za několik desítek tisíc korun.

„Dlouhodobá charakteristika českého trhu s uměním je taková, že prim drží klasická moderna, šířeji první polovina dvacátého století,“ říká šéfredaktor ročenky ART+ Jan Skřivánek. Na druhou stranu jedním z trendů loňského roku je vzrůstající zájem o poválečné umění, dodává Skřivánek.

Rekordní Kupka

Celkový obrat českých aukcí oproti předchozímu roku narostl o 331 milionů korun, tedy o 36 procent. V uplynulých letech meziroční nárůst nikdy nepřekročil 100 milionů korun. O více než 300 milionů také loňský rok překonal dosud rekordní rok 2013, kdy obrat aukcí činil 943 milionů korun. Rok 2016 byl ale pro trh s uměním rekordní i z dalších aspektů.

Po třech letech se výrazně pozměnil žebříček nejdražších obrazů, včetně nového domácího rekordu. Do nejdražší desítky přibyly čtyři nové položky. Vede obraz Františka Kupky Serie C I. (Protihodnoty), který se prodal za 62 milionů korun a stal se novým rekordem českých aukcí.

Rekord dále překonaly obraz Oskara Kokoschky a dvě plátna Josefa Šímy. Za více než 20 milionů korun byl vedle Kupky a Kokoschky do loňského roku vydražen jen jeden obraz, Spící od Toyen, už v roce 2009.

Ke koupi deseti nejdražších obrazů roku 2016 by případný zájemce potřeboval rekordních 240 milionů korun. Obrat je uváděn včetně aukčních provizí, které jsou kolem 20 procent.