Filmová upoutávka týdne: Malick vyrazil mezi hudebníky. Gosling možná zase zahraje

Nezmar amerického filmu Terrence Malick se opět pustil do zkoumání lidských životů v jejich bezprostřednosti a zvěčněných emocích. Opět se přitom obklopil prvotřídními hollywoodskými herci – Ryanem Goslingem, Natalie Portmanovou nebo Michaelem Fassbenderem.

Mnohými vyzdvihován, mnohými zatracován. Terrence Malick jako režisér a scenárista byl kdysi proslulý tím, že diváci mohli na jeho příští kus čekat třeba i dvacet let. To když v roce 1978 natočil Nebeské dny, které tehdy byly oceněny za kameru, což bez výjimky představuje zásadní složku jeho tvorby, a teprve v roce 1998 přišel s dalším filmem v podobě monumentální válečné fresky Tenká červená linie.

V roce 2011 se Stromem života, který Malickovi vynesl Zlatou palmu v Cannes a nominaci na nejlepší film na Oscarech, jako by se něco zlomilo a nové filmy začal chrlit v rychlejším tempu. Kritici a diváci mu začali snad ještě víc vytýkat příběhovou rozvolněnost, která spolu s hereckou improvizací vytváří sérii pozoruhodných obrazů, jež ale mohou působit jen jako náhodné ilustrace.

Od roku 2005 přitom našel spřízněnou kameramanskou duši v osobě Emmanuela Lubezkého, jehož náklonnost k dlouhým a vzletným kamerovým kreacích vnáší jednoznačný rukopis do každého dalšího Malicka. I když Lubezki už získal tři Oscary za kameru, ani jednou mu v tom nebyl nápomocný Malick.

Hudba vábí Goslinga

Společně pak pracovali i na očekávaném snímku Song To Song, který postupně změnil jméno z Lawless a Weightless. Jeho první ukázka svým obrazovým vyjadřováním od několika prvních momentů prozrazuje, kdo je autorem, i když tentokrát bude Malick sledovat nestálé lidské charaktery na pozadí hudební scény.

Podruhé v krátké době se tak ve filmu, jehož středobodem je muzika, objeví Ryan Gosling, který bude za krátko usilovat s muzikálem La La Land o velkou hromadu oscarových sošek. Spolu s Goslingem pak v Malickově éterickém pojetí filmů uvíznul například i Michael Fassbender. Zvláštní zaujetí pak režisér našel v Natalie Portmanové, které opět svěřil jednu ze stěžejních rolí. Českému fanouškovi svébytného autora může být jedině líto, že poslední dva hrané filmy zůstaly mimo tuzemskou distribuci a osud tohoto projektu může nabrat úplně stejný směr.