Adele královnou Grammy, získala pět cen

Hlavní hvězdou udílení cen Grammy se stala britská zpěvačka Adele, která i přes nižší počet nominací nakonec předčila populární Beyoncé. Pět cen Grammy udělila americká hudební akademie posmrtně britskému hudebníkovi Davidu Bowiemu a jeho albu Blackstar. Cenu v kategorii Talent roku dostal americký rapper Chance the Rapper. Nominovaná pěvkyně Magdalena Kožená si nakonec zlatý gramofon neodnesla. Výsledky všech kategorií najdete zde.

Beyoncé si do slavnostního večera nesla devět nominací, Adele o čtyři méně. Britka proměnila všechny, zatímco původní favoritka získala ocenění „pouze“ ve dvou kategoriích. Adele převzala cenu ve třech hlavních kategoriích album, píseň a skladba, přičemž zlatý gramofon v posledních dvou kategoriích jí přinesl singl Hello.

V kategorii nejlepší album se ovšem vítězka ohradila proti výsledku hlasování americké hudební akademie, podle ní si cenu Beyoncé zasloužila více. „Nemůžu přijmout toto ocenění,“ řekla dokonce divákům a spustila spekulace, zda cenu oficiálně odmítne. „Jsem pokorná a vděčná, ale Beyoncé je umělkyní mého života,“ dodala Adele.

Zpěvačka Beyoncé z devíti nominací na Grammy proměnila dvě
Zdroj: ČTK/AP/Chris Pizzello

Jednoznačné vítězství Adele nad Beyoncé s největší pravděpodobností ještě zintenzivní stížnosti, že hudební akademie přehlíží černošské umělce. Několik umělců, včetně Franka Oceana a Kanye Westa, se rozhodlo ceremoniálu nezúčastnit právě kvůli této výtce směrem k hudebním cenám.

Pět cen patří posmrtně Davidu Bowiemu

V pětici ocenění desky Blackstar, která vyšla nedlouho po smrti Davida Bowieho, se podle hudebního publicisty Honzy Dědka tragédie odrazila. „Cynismus říká, že smrt prodává nejlépe. Obávám se, že kus toho, že získal pět cen, v tom je,“ soudí Dědek.

Posmrtné pocty se během ceremoniálu dočkal třeba Prince, jehož píseň Let's go crazy zazpíval Bruno Mars. Samotná hlavní hvězda večera Adele věnovala sestřih písní Georgi Michaelovi. To se napoprvé nepovedlo podle jejích představ, svůj zpěv tedy zastavila a požádala o hudbu ještě jednou, za což se jí dostalo bouřlivého potlesku.

Českou stopu Grammy měly nakonec i v cenách

Už samotná nominace Magdaleny Kožené je veliký úspěch. Česká republika se nemůže pochlubit mnoha cenami Grammy.
Honza Dědek
hudební publicista

Nominovanou českou operní zpěvačku Magdalenu Koženou nakonec akademie neocenila. Přesto se český hudebník o udílení cen otřel. Za nejlepší jazzové album Take Me To The Alley totiž akademie ocenila hudebníka Gregoryho Portera, který při natáčení spolupracoval s českým jazzovým klávesistou Ondřejem Pivcem.

„Je to samozřejmě obrovská pocta. Znamenat to pro mě bude na tento rok víc práce, protože už mi volal Gregoryho management a protáhli mi šňůru s ním o měsíc,“ řekl České televizi hudebník, který si podle svých slov asi ještě ani plně neuvědomuje důsledky. Slavnostní ceremoniál sledoval. „Málem jsem se pobryndal, protože jsem do sebe zrovna něco ládoval, když vyhlašovali nejlepší vokální jazzové album,“ dodal s úsměvem.

Ondřej Pivec
Zdroj: ČTK/Ivan Prokop
  • Nahrávka roku: Adele – Hello
  • Album roku: Adele – 25
  • Píseň roku: Adele – Hello
  • Nováček roku: Chance the Rapper
  • Popová skupina: Twenty One Pilots
  • Rocková píseň: David Bowie – Blackstar
  • Videoklip: Beyoncé - Formation
  • Nejlepší filmový soundtrack: Star Wars – Síla se probouzí