Recidiva jistá: Trainspotting pokračuje po dvaceti letech

Do kin se chystá pokračování Trainspottingu (zdroj: ČT24)

Po jednadvaceti letech se dočkal pokračování kultovní film Trainspotting. Příběh z drogového prostředí nastartoval v 90. letech kariéru herce Ewana McGregora nebo spisovatele Irvina Welshe. Režisérem je i tentokrát oscarový Danny Boyle, který asociální hrdiny vrátil do skotského Edinburghu, kde se také sešli na světové premiéře. A upozornili, že dvojka se nechce jen vézt na slávě jedničky.

První film z roku 1996, stejně jako jeho předloha - román Irvina Welshe - popisuje mikrosvět drogově závislých v Edinburghu na konci 80. let. Jejich hlavní starostí je sehnat další dávku a zbytek času jen tak zabít. Pro život na drogách se svobodně rozhodli, protože opačná varianta, totiž žít spořádaně, mít děti a budovat kariéru, je spíš odpuzuje.

Po dvaceti letech se Mark Renton (Ewan McGregor) vrací na jediné místo, které mu bylo domovem, a setkává se se třemi dávnými kamarády: Spudem (Ewen Bremner), Sick Boyem (Jonny Lee Miller) a Begbiem (Robert Carlyle). Nový Trainspotting vypráví o povaze přátelství, stárnutí a dalekosáhlých důsledcích života rizikové mládeže.

„Když vidíte ten film, řeknete si: Páni! Postavy jsou mnohem emocionálně komplexnější, ušly pořádný kus cesty. Snažili jsme se vložit opravdu hodně do jejich charakterů, do toho, co se jim stane,“ uvedl spisovatel Irvine Welsh, který volné pokračování knihy Trainspotting vydal v roce 2002 pod názvem Porno. Scénář k filmovému pokračování opět napsal John Hodge, režie se ujal Danny Boyle.

Nebudu předstírat, že je to nejlepší film na světě. To musí posoudit ostatní. Ale vím, že je to natolik dobrý film, aby mohl stát vedle toho prvního.
Danny Boyle

Ke známým postavám se přidávají i další staří známí - láska, drogy a sebedestrukce. „Na těch postavách je něco, co vzbuzuje pocit, že je známe. Jsou našimi přáteli a chceme se k nim vrátit a zjistit, co je u nich nového. Není to jen pokračování, nesnažili jsme se udělat remake Trainspottingu. To nikdy nebylo Dannyho záměrem. Myslím, že je to úplně jiný druh filmu,“ říká Ewan McGregor.

Jestli to tak opravdu je, budou moci čeští diváci posoudit od 16. února. Na úspěchu prvního Trainspottingu měl před jednadvaceti lety bezesporu výrazný podíl i soundtrack - výběr skladeb čítající třeba Iggyho Popa nebo Underworld se loni dokonce dočkal reedice. V druhém díle zazní písničky od Wolf Alice, Queen, Blondie nebo Frankie Goes To Hollywood.