Natáčení Zahradnictví „šlo do kytek“. Do kin se Hřebejkova trilogie dostane tento rok

Jan Hřebejk dotočil Zahradnictví. Do kin se trilogie dostane tento rok (zdroj: ČT24)

Režisér Jan Hřebejk definitivně skončil se Zahradnictvím. Nová filmová trilogie dějově předchází oblíbeným Pelíškům, scénář opět napsal Petr Jarchovský podle osudů své rodiny. V kinech se výpravné snímky s podtituly Rodinný přítel, Dezertér a Nápadník začnou promítat na jaře.

Zahradnictví se vrací k oblíbenému retro vyprávění - sleduje na pozadí historie dvacátého století rodinné příběhy tak, jak se mnohdy skutečně odehrály. „Pro mě je nejzajímavější, že se postavy potkávají s dějinami ve zlomových okamžicích: při okupaci po roce 1938, na konci války a při příchodu komunistů,“ shrnul časový záběr trilogie Jan Hřebejk. 

Natáčelo se v řadě soukromých bytů i v prostorách pražské banky, které se proměnily v poválečné kadeřnictví. Poslední klapka padla pár dní před koncem roku v areálu psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích.

Poslední záběry Zahradnictví (film Dezertér)
Zdroj: CinemArt/Karel Cudlín

Scenárista Petr Jarchovský se inspiroval vlastní rodinou. Jeho babičku hraje v trilogii Anna Geislerová - stěžejní postavou je ale jeho dědeček, který byl šest let vězněný nacisty. „To, čím prošel, se podepsalo na jeho psychice, byl v rodině vnímaný jako takový diktátor,“ vzpomíná Jarchovský.

Se svým dědou diváky seznámil už v Pelíškách, kde ho nezapomenutelně ztvárnil Jiří Kodet. V mladším vydání ho hraje Martin Finger. Spolu se svou filmovou manželkou Annou Geislerovou prochází všemi třemi filmy, a zestárnou tak o dvacet let. 

Spojnicí příběhu, jenž začíná v roce 1939 a končí v roce 1959, je pak zahradnictví, v němž pracuje David Novotný a jeho žena Lenka Krobotová. 

Tři filmy v jednom roce

Všechny tři snímky natáčel Jan Hřebejk souběžně od června loňského roku, do kin přijdou postupně během letošního roku. První díl s názvem Rodinný přítel představí od 27. dubna především milostný trojúhelník Anny Geislerové, Martina Fingera a Ondřeje Sokola na pozadí válečných let.

První teaser: Zahradnictví (zdroj: ČT24)

Druhý film - Dezertér - se soustředí na poválečné období a zvraty po roce 1948. Tehdejší události vypráví na příběhu majitele kadeřnického salonu (Jiří Macháček), jeho ženy (Gabriela Míčová) a jejích dvou sester (Klára Melíšková, Anna Geislerová). Do kin přijde 28. září. 

Závěrečný Nápadník uzavře trilogii 16. listopadu. Diváci se v něm potkají s mladou dvojicí Annou Fialovou a Ivanem Luptákem.