Do kina, divadla, na hrad? Kultura má silvestrovský program

Koncert Berlínských filharmoniků bude poslední den v roce živě přenášet i jedenáct českých kin. Od Ostravy přes Kolín a Náchod po Uherské Hradiště. Silvestrovský program si připravila i řada divadel a otevřeno budou mít také některé památky.

Koncert Berlínských filharmoniků poslední den v roce je ve světě klasické hudby každoroční jistota. Letos se odehraje pod taktovkou Simona Rattla, který orchestr vede patnáctým rokem, a spolu s ruským pianistou Daniilem Trifonovem přednese skladby Antonína Dvořáka nebo Sergeje Rachmaninova.

Ze záznamu odvysílají vybraná kina po celém Česku i vánoční klasiku - Čajkovského Louskáčka. Taneční pohádku nastudoval balet moskevského Velkého divadla. Kdo by ho chtěl vidět naživo, může zajít do pražského Národního divadla, kde svou verzi pod názvem Louskáček a Myšák Plyšák posledního prosince také uvádějí. 

Silvestrovská představení mají na programu i další scény. Například v plzeňském Divadle J. K. Tyla se hraje muzikál Hello Dolly. Silvestr v opeře zakončený ohňostrojem má na programu brněnské Národní divadlo. Poslední den v roce tady zazní slavná čísla z Prodané nevěsty nebo Čerta a Káči. K orchestru a sboru Janáčkovy opery se připojí i Dětský sbor Brno.

Kam za kulturou na Silvestra? (zdroj: ČT24)

V moravské metropoli bude na silvestra otevřený i hrad Špilberk nebo vila Tugendhat. Nejen do této funkcionalistické památky je ale většina lístků na 31. prosince už zarezervovaná.

Vydáno pod