Mark Ther kreslí vzpomínky na ztracené Sudety

Mark Ther kreslí vzpomínky na ztracené Sudety (zdroj: ČT24)

Laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého Mark Ther našel u pratety kresby svého příbuzného, které ho zaujaly natolik, že se rozhodl zjistit o kreslíři více. Výsledek netradičního setkání, které připomíná sudetskou historii, představuje výstava v pražské Traffo gallery.

Před druhou světovou válkou kreslil Franz Schmelz okolí Broumova. Potom narukoval k Wehrmachtu a do Československa už se vrátit nemohl. Mark Ther se nyní rozhodl jeho obrázky překreslit. „Je to taková vzpomínka na část mojí rodiny, která vlastně už ani není nebo byla odsunuta do Německa. Ten kraj tam stále je, ale původní lidé tam nejsou, ani původní názvy. Takže je to mapování historie,“ říká umělec.

Křehké záznamy vnitřních krajin

„Jeho nové kresby jsou fragmentárními a křehkými záznamy vnitřních krajin, které existují jen ve svých hrubých obrysech, ve vzpomínkách, které si dokážou vybavit jen některé motivy. To z konkrétních míst vytváří obecnější symboly, které se svým hledáním ztraceného času aktualizují a stávají se tak proměnlivými alegoriemi relativizujícími napětí mezi minulostí a přítomností,“ napsal kurátor Otto M. Urban.

Rodinným tématem odsunu sudetských Němců se Mark Ther zabýval už dříve ve svých experimentálních filmech. Kresby jsou však pro Thera úkrokem stranou, proslavil se právě na poli videoartu. V roce 2011 za svůj krátký film dostal Cenu Jindřicha Chalupeckého.