Dotýkejte se, prosím! Výstava moderní sochy zve nejen nevidomé

Dotýkejte se, prosím, vyzývá návštěvníky hmatová výstava v pražském Českém centru. Cílem expozice je zpřístupnit výtvarné umění lidem se zrakovým postižením a vidoucím umožnit zážitek z hmatového vnímání sochařských děl. Expozice Hapestetika nabízí průřez moderním českým sochařstvím od začátku dvacátého století až po současnost.

Hmatová výstava sochařského umění se koná u příležitosti 25. výročí založení Tyfloservisu, profesionální služby pro lidi se zrakovým postižením. Expozice připomíná, že integrovat osoby s postižením neznamená jen zajistit jim nezbytné rehabilitační pomůcky. Sdružení Hapestetika proto už několik let pořádá umělecké výstavy pro nevidomé.

Moderní socha od Otty Gutfreunda a Emila Filly po současné umělce

Sáhnout si na sochy uměleckých mistrů je však zážitek také pro vidoucí návštěvníky. „Mají možnost si zakoupit klapky na oči a výstavu si nejdříve projít vyloženě poslepu pomocí hmatu. Poznají, že v běžném životě je hmat velmi málo používaný,“ říká kurátorka Vladimíra Sýkorová.

Návštěvníci si mohou prohlédnout a hmatem zažít 25 vybraných soch a plastik českého moderního umění od Otty Gutfreunda a Emila Filly po současné umělce. „Naším cílem není oslovovat umělce, aby tvořili pro nevidomé, ale naopak ze současného umění vybrat díla, aby byla přínosná právě zrakově postiženým,“ vysvětluje kurátorka.

Vnímat linie detailů

Někteří návštěvníci dávají přednost realistické soše, jiný vkus zase preferuje zcela abstraktní díla. „Může se mi líbit, jak je ta kočka vytvarovaná, ale vždycky je to slabý odvar oproti živé kočce. Je zajímavější prohlížet si věci, které nic neznamenají. Tam vnímám linie detailů,“ vysvětluje nevidomý návštěvník výstavy Jiří Mojžíšek. Výstava Hapestetika potrvá v Českém centru v Rytířské ulici do konce prosince.

Hmatové výstavy se začaly objevovat ve světě v osmdesátých letech dvacátého století. První podobná expozice v tehdejším Československu se uskutečnila v roce 1990 v Praze. Dnes je po republice několik stálých expozic pro nevidomé a zrakově znevýhodněné, například některé expozice Národní galerie poskytují hmatové exponáty.