Klasika má svou cenu. První Classic Prague Award dostane cembalistka

K hudebním oceněním na tuzemské scéně přibyly nově Classic Prague Awards zaměřené na klasickou hudbu. Uděleny budou poprvé 21. ledna příštího roku v budově pražské HAMU. Pořadatelé už oznámili jméno první laureátky: křišťálovou trofej za celoživotní přínos obdrží cembalistka a pedagožka Zuzana Růžičková.

Classic Prague Award se budou vyhlašovat jednou ročně. Určena je tuzemským hudebníkům, interpretům či hudebním tělesům, s výjimkou titulu za propagaci české hudby v zahraničí, která by měla náležet cizinci. Udělována bude také cena za celoživotní přínos, který v prvním ročníku převezme cembalistka Zuzana Růžičková, a talent roku.

V soutěžních kategoriích, do nichž může kandidáta jmenovat kromě odborné poroty kdokoli z oblasti kultury, bude posuzován sólistický, komorní, orchestrální a vokální výkon, také crossover projekt, soudobá kompozice a cenu získá i nejlepší nahrávka roku. Soutěžní ocenění budou poprvé rozdány až v roce 2018.

„Konzervatoř Evropy“

O Česku se ještě nedávno říkalo, že jsme konzervatoří Evropy. Čeští hudebníci, skladatelé, interpreti patří k tomu nejlepšímu, co v Evropě je. A myslím, že tzv. vážná hudba je dodnes jedním z našich nejlepších exportních artiklů. Tyto ceny by měly veřejnosti přiblížit, koho vlastně v tomto oboru tady máme,“ přeje si klavírista a pedagog Ivan Klánský.

Ředitel soutěže Jiří Besser o cenách (zdroj: ČT24)

V odborné porotě zasedne společně s klarinetistou a pedagogem Jiřím Hlaváčem, houslistou Václavem Hudečkem, sopranistkou Gabrielou Beňačkovou a skladatelem Ondřejem Soukupem. 

Za vznikem cen stojí společnost Voice of Prague spolu s bývalým ministrem kultury Jiřím Besserem.

Vydáno pod