Do kin vstupuje drama Prach, které spoléhá na diváka

Do českých kin vstupuje nový snímek Prach, absolventský film a zároveň celovečerní debut Víta Zapletala. Začínající režisér rozehrává na plátně rodinné drama s Radkem Valentou v hlavní roli. Film vznikl v koprodukci České televize a je součástí edice Cyklus citrus, která chce upozornit na mladé autory a jejich díla mimo hlavní proud.

Snímek Prach podle producenta Radima Procházky navrací do české kinematografie duchovní rozměr. Základním motivem je mrtvice otce, která otevírá příběh tří dnů a dvou nocí v životě jedné rodiny. Za umírajícím otcem a nemocnou matkou přijedou na venkovskou samotu oba synové se svými partnerkami. Po dlouhé době jsou společně na jednom místě.

V domě se pomalu zastavuje čas a pietní nálada vybízí k meditacím o základních otázkách života. Nenápadný snímek Prach se hrdě hlásí k té evropské filmové tradici, která nechává divákovi hodně prostoru k přemýšlení a spoléhá na jeho aktivní spolupráci.

„Není to film o umírání. Spíše vypráví o tom, jak každá postava řeší svoje trápení, které si s sebou přivezla,“ říká Vít Zapletal. „Je to jenom kousek života v nějaké náladě a mělo by z toho být jasné, že se toho strašně moc stalo ještě před tím a ve filmu to není a hodně věcí se stane ještě potom. Mělo by být jasné, že ten film nekončí,“ dodává režisér.

Vít Zapletal vystudoval pražskou FAMU, kde se podílel na studentských snímcích jako Pokoj nebo Road-Movie. Prach je jeho absolventská práce a celovečerní film se z něho stal vlastně náhodou.

„Na začátku to byla neschopnost vytušit, jak dlouhé to vlastně bude. Začali jsme točit s tím, že to bude padesát minut maximálně, ale najednou jsme v půlce natáčení zjistili, že už nemáme materiál,“ vypráví Zapletal. Snímek má nakonec klasickou stopáž 95 minut.

Ve filmu vystupují hlavně neherci. Výjimkou je Radek Valenta, který se proslavil díky pohádce Princezna ze mlejna. Jeho bratra ztvárnil herec samouk, postavu manželky hraje komparzistka a otec je loutkový herec.

Snímek byl poprvé představen na loňském ročníku festivalu Karlovy Vary v sekci Na Východ od Západu. Je součástí nové ediční řady Cyklus Citrus, která zvýrazňuje vybrané nezávislé filmy nastupující generace a upozorňuje na autorská díla mimo hlavní proud. Režisér Zapletal už pracuje na dalším snímku. S kolegou Radimem Valakem napsal scénář o kamarádech, vojně, emigraci a drátech, který by se mohl natáčet zhruba za rok.