Berlínské muzeum zažívá zlatý věk španělského umění

Berlín se vrací do zlaté éry Diega Velázqueze a El Greka. Obrazárna tamního Státního muzea se může pyšnit výstavou sto čtyřiceti obrazů starých mistů. Španělsko vůbec poprvé zapůjčilo tak velké množství uměleckých děl.

Poprvé v historii vedle sebe v Berlíně visí bok  po boku slavné malby Diega Velázqueze: portrét dámy a portrét španělského sochaře Juana Martíneze Montañése. Obě díla pocházejí z první poloviny 17. století - éry, pro kterou se vžilo označení „zlatý věk španělského umění“, ve skutečnosti ale byla plná konfliktů, povstání a chudoby.

Celkem 140 uměleckých děl zapůjčilo 64 institucí. „Výstava je shrnutím 100 až 110 let španělského umění, které vzniklo v průběhu 17. století,“ uvedl kurátor Roberto Contini.  Diego Velázquez je nezpochybnitelnou hvězdou této éry. Malíř měl vazby přímo na královský palác v době vlády Filipa IV. Jeho barokní díla inspirovala generace umělců, kteří následovali.

Díla Diega Velázqueze v Berlíně (zdroj: ČT24)

Společnost ve výstavní síni mu dělají další známá jména - El Greco či Bartolome Esteban Murillo. Výstava je rozdělená chronologicky i geograficky - podle různých uměleckých center Španělska.

Tehdejší umělci vypracovali metody, které zmenšují propast mezi umělcem a divákem. Skutečně návštěvníka vtahují do obrazu. A jeho vášně berou s sebou taky. Snažili se dotyčnému ukázat co nejautentičtější realitu z jeho každodenního života.
Michael Eisenhauer
ředitel Státních muzeí Berlin

Do zlatého věku mohou návštěvníci v berlínské Galerii starých mistrů vstoupit do konce října.