„To bych do Čechů neřekl.“ Robert Fulghum listuje Českem

Rozhovor s Robertem Fulghumem (zdroj: ČT24)

Čtyřicet zastávek za dvacet dní projede Robert Fulghum při svém „českém turné“. Za svými příznivci se vypraví 9. června spolu s projektem scénického čtení LiStOVáNí, organizované hercem Lukášem Hejlíkem. Začíná 9. června v Prostějově a Olomouci. Od setkání s českými čtenáři si slibuje inspiraci pro další povídky – nejnovější povídkovou sbírku Poprask v sýrové uličce věnoval právě jim. A navíc Čechům dává možnosti si ho doslova ulovit.

„Vydavatel se mě zeptal, kdy budu mít další knihu. Já mu na to ale řekl, že v angličtině teď nic nemám. Navrhl jsem proto, že mu pošlu 150 povídek a esejí, ať si je přečte. A pak společně s překladatelem a lidmi z nakladatelství vybere ty, které by Čechy nejvíc bavily,“ popsal vznik knihy Poprask v sýrové uličce Fulghum. „Musím říct, že jsem byl překvapený, jaké příběhy vybral. To bych do Čechů neřekl,“ přiznal.

„I když možná skončím v nemocnici“

Po celém světě ho nejvíce proslavil fejetonový debut Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce. Knihou, kterou představí během LiStOVáNí, bude ale pět let starý titul Drž mě pevně, miluj mě zlehka.

„Řekl jsem Lukáši Hejlíkovi, že udělám cokoliv, co si vymyslí. Navrhl vyrazit do všech malých měst, to znamená víc než čtyřicet představení za dvacet dní, a já mu řekl: Udělej to. I když možná skončím v nemocnici… Myslím ale, že to bude vzrušující, a třeba to zopakujeme,“ nebrání se opakování podobné akce. Do Česka se vrací poměrně často, letní turné je jeho devátou návštěvou. 

Při cestě napříč republikou chce prý poznat české lidi do větší hloubky. „Mnoho lidí, kteří čtou mé knihy, nemůže přijet na autogramiádu do Prahy. Takže já přijedu za nimi,“ rozhodl se.

Nemůžu říct, proč mám Českou republiku tak rád. Kromě toho, že se pokaždé, když tady jsem, cítím jako doma. Chodím po ulici, lidé mě zdraví a kupují mi kafe.
Robert Fulghum

Chyťte si Fulghuma

Jeho pražská autogramiáda je naplánována na 13. června v Paláci knih Luxor. Turné LiStOVáNí zakončí 14. července ve Valašském Meziřící, o den později ještě vystoupí jako host fóra Meltingpot na festivalu Colours of Ostrava. Knihu Poprask v sýrové uličce představí zvlášť 30. června v pražské Avoid Floating Gallery a na Open Air Musicfestu Přeštěnice.  

Ve spolupráci s nakladatelstvím Argo připravuje spisovatel ještě jednu akci s názvem Chyťte si Fulghuma. Nakladatelství na svých stránkách 14. června uveřejní indicie, na jejichž základě se budou moci jeho příznivci se svým oblíbeným autorem setkat. „Budu někde sedět pod stromem obklopen lahvemi vína a čekat na své čtenáře, kteří jsou mými kamarády,“ slibuje Fulghum.