Paul Simon si v říjnu najde cestu do Prahy. Zahájí tam turné

Hudební uskupení Simon & Garfunkel je sice minulostí, Česká republika ale 17. října přivítá jeho polovinu. V pražské O2 areně vystoupí sólově po pětadvaceti letech skladatel a zpěvák Paul Simon. Koncertem odstartuje své evropské turné k desce Stranger to Stranger, která vyjde 3. června.

Návštěvníci koncertů se mohou těšit na dvouhodinové vystoupení, během něhož zazní nejznámější skladby Simonovy dlouholeté kariéry i výběr písní z nového, již třináctého alba.

Podle pořadatelů Simonova novinka přináší strhující a nápadité skladby, které dodávají jeho pověstné virtuozitě zpěváka i skladatele svěží a energický nový kontext. První singl Wristband či další skladby Cool Papa Bell a Werewolf si mohou zájemci poslechnout na stránce www.paulsimon.com.

Cesta k šestnácti Grammy

Paul Simon, který krátce před pražským koncertem oslaví 75. narozeniny, dosáhl uznání již v 60. letech, jako polovina úspěšného a velmi oblíbeného dua Simon & Garfunkel. Jejich desky jako Parsley, Sage, Rosemary and Thyme (1966), Bookends (1968) či Bridge Over Troubled Water (1970) se staly bestsellery a získaly si i uznání kritiky. Některé z jejich písní se objevily ve filmu Absolvent (The Graduate), z nichž proslula zejména píseň Mrs. Robinson, za niž Paul Simon získal první ze svých 16 cen Grammy.

Vrcholem jejich spolupráce bylo album Bridge Over Troubled Water z roku 1970, zejména díky titulní skladbě, označované jako jedna z nejlepších písní všech dob. V roce 1970 se oba muzikanti rozešli, přesto ale spolu několikrát koncertovali i nahrávali. V roce 2003 se dali načas znovu dohromady. Paul Simon má za sebou ale i úspěšnou sólovou kariéru, během které prodal miliony desek po celém světě.