Vyladit promítačky a natáhnout koberec. Cannes je hlavní město filmu

Francouzské Cannes je od středy místem koncentrace nezměrného počtu filmařů. Začíná totiž devětašedesátý ročník tradičního filmového festivalu, který tentokrát otevře Woody Allen s filmem Café Society. V soutěžní sekci se utká dvacet jedna snímků. V sekci klasiky se vůbec poprvé promítne zrestaurovaná československá Ikarie XB 1 z roku 1963.

Francouzský přístav bude hlavním městem filmového světa až do 22. května. Měkkost tamních červených koberců otestují ostřílení herci Julia Roberts nebo George Clooney (přivážejí thriller Hra peněz) a legendární režisér Woody Allen. Cannes pravidelně navštěvuje čtrnáct let a letos s sebou přiváží i zahajovací snímek – romantickou komedii, jejíž děj se odehrává v Hollywoodu 30. let.

Cannes v tomto roce uctí Roberta De Nira, který přijede představit svůj nejnovější film o panamském boxerovi Robertu Duranovi Hands of Stone. Další vysoce očekávanou novinkou je ta od Pedra Almodóvara Julieta o matce s dcerou krutě přežívající smrt otce a manžela.

Mezi soutěžními snímky je i film francouzského režiséra Oliviera Assayase Personal Shopper. Duchařský příběh z podsvětí módního světa vznikl v česko-francouzské koprodukci. Ve stejné koprodukci natočila Stéphanie Di Giustoová příběh o slavné pařížské tanečnici Loie Fullerové. The Dancer je uváděn mimo hlavní soutěž.

Za lepšími zítřky s Ikarií XB 1

K významné akci přispěje svou troškou do mlýna také česká kinematografie. Do sekce klasiky zařadili Francouzi Ikarii XB 1. Dramaturgy zaujal dobovými triky a hudbou. Ve své době však sloužil jako výkladní skříň ideální komunistické společnosti budoucnosti. Po skončení festivalu se film objeví v restaurované podobě v českých kinech.

Film je reakcí dobového nadšení na vypuštění první umělé družice. „Ve srovnání s románem je psychologie postav mnohem prokreslenější, zatímco román Stanislawa Lema, který byl volnou předlohou pro tento film, je více schematický a realističtější,“ uvedla restaurátorka Tereza Frodlová z Národního filmového archivu. Dále doplnila, že Ikarie slavila mnohem větší úspěch v zahraničí než u domácí kritiky. 

Hrozí teroristický útok?

Organizátoři očekávají, že evropský filmový svátek přiláká na dvě stě tisíc návštěvníků, včetně hvězd nejen filmového světa. Letošní díla podle ředitele festivalu odráží dobrý stav světové kinematografie obecně. „Viděli jsme osmnáct set filmů, ze kterých jsme vybrali padesát až šedesát. A z toho pak dvacet jedna do soutěže,“ řekl. 

Avšak půl roku po útocích v Paříži je podle francouzského ministra vnitra na události riziko terorismu „vysoké jako nikdy“. Na bezpečnost proto letos dohlédnou stovky policistů a příslušníků ochranky. „Zatím jsem neměla pocit, že by kontrola při vstupu byla nějak strašná,“ podotkla filmová publicistka a členka Mezinárodní filmového festivalu v Karlových Varech Eva Zaoralová, která patří mezi návštěvníky.