Festival v Cannes promítne klasickou českou Ikarii z roku 1963

Film Ikarie XB 1 se jako první český snímek představí na festivalu v Cannes v sekci klasiky. Po festivalu se v restaurované podobě objeví v českých kinech. Sci-fi ze začátku šedesátých let zaujal francouzské dramaturgy dobovými triky nebo hudbou. Ve své době však posloužil také jako výkladní skříň ideální komunistické společnosti budoucnosti.

Lidstvo počítá už 22. století a kosmická loď Ikarie XB 1 putuje k Alfě Centauri za průzkumem mimozemských forem života. Její posádka, složená z vědeckých kapacit různých oborů, je daleko od sluneční soustavy vystavena neznámým, nepředstavitelným hrozbám.

Umělecké závody vesmír

Takový příběh vypráví české science-fiction. Vesmírné dobrodružství se však promění v politický film, když Ikarie najde starý satelit vyslaný tehdy ještě úpadkovou společností. Autoři se sice ubránili prvoplánové politizaci, ale prvky dobově poplatné ideologie film přejal.

Cannes promítne klasickou českou Ikarii (zdroj: ČT24)

„Přenesli do vesmíru jaderné zbraně. Na palubě ležel generál s čepicí, která vyloženě připomínala amerického důstojníka, celá řada těchto indicií mi velmi vadila, ale po profesní stránce to bylo úžasné,“ komentuje to Jiří Hlupý, který vytvářel speciální efekty.

Podpora strany však přinášela i výhody, snímek se točil dva roky a rozpočet dosáhl tehdy nevídaných 6 milionů korun. „Chtěli přispět do závodů o vesmír alespoň umělecky, proto měla Ikarie vysoký rozpočet a režisér Polák měl zelenou,“ říká publicista Ivan Adamovič.

Inspirace pro Kubricka

Pod scénářem jsou podepsáni Pavel Juráček a Jindřich Polák, který se také ujal režie. Černobílé obrazy kameramana Jana Kališe, novátorská elektronická hudba Zdeňka Lišky, přesvědčivé kulisy i kostýmy společně vytvořily stylisticky vytříbený fikční svět daleké budoucnosti. Civilní výkony české herecké elity mu dodávají psychologický rozměr.

Film se už v šedesátých letech dostal do zahraniční distribuce a pamětníci dosvědčují, že v New Yorku jej zhlédl také režisér Stanley Kubrick, když připravoval svůj film 2001: Vesmírná Odyssea. Komentář k filmu napsal třeba Umberto Eco a britské Financial Times tehdy film označily za nejhodnotnější science-fiction, jaký vznikl od konce války.

Klasika do Cannes

Snímek Ikarie XB 1 se stal prvním zástupcem české kinematografie, který byl vybrán do sekce Cannes Classics. „Úžasná hudba i zvukový design v kombinaci s rafinovaným využitím úhlů pohledu kamery jsou hlubokou reflexí lidské duše. Kromě toho i kvalita restaurátorské práce je vysoká a vyznačuje se respektem k historicky významným stopám filmového média,“ konstatoval koordinátor klasické sekce Gérald Duchaussoy.

Ikarie se po obnovené premiéře ve Francii vrátí také do českých kin. Filmový svátek v Cannes vypukne 11. května. Do 22. května uvede celkem 49 snímků z 28 zemí. Hlavní cenu, Zlatou palmu pro nejlepší film, loni vyhrálo drama Dheepan o přistěhovalcích ze Srí Lanky.