Frida Kahlo a Diego Rivera znovu odráží život

V Mexiku vystavují dopisy Rivery a Fridy (zdroj: ČT24)

Více než padesát let ukrývala soukromá rezidence mexických umělců Fridy Kahlo a Diega Rivery tisíce fotografií a dokumentů z jejich života. Rivera totiž vydal na jejich zveřejnění půl století trvající zákaz. Část z nich už mexičtí historikové představili, nové materiály teď poodhaluje výstava v Riverově ateliéru v Mexico City.

On byl významný malíř a představitel muralismu, ona záměrně naivní umělkyně. Diego Rivera a Frida Kahlo si ale světovou pozornost získali nejen svými obrazy. V Mexiku žili netradiční život v bouřlivém manželství plném rozvratů, milenek a milenců.

Leccos o slavném páru prozradil hraný snímek Frida z roku 2002, neznámý pohled do jejich soukromí teď nabízí výstava v Riverově někdejším ateliéru San Angel v Mexico City. Dopisy, fotografie a dokumenty vykreslují vztah umělců k sobě samým i k přátelům a  spolupracovníkům.

Jejich korespondence je odrazem života. Odrazem procesů mezi umělci, procesů vytváření. Ale také je odrazem mezilidských vztahů.
Eduardo Espinoza
kurátor výstavy

Osobní věci patřící Fridě Kahlo se do rukou historiků dostaly teprve v roce 2004 – Diego Rivera po její smrti přikázal, aby se jich nikdo půl století nedotýkal. Zrestaurovat tisíce odkrytých dokumentů trvá roky, k veřejnosti se dostávají postupně. 

Aktuální výstava je rozdělená do čtyř částí. Mapuje komunikaci Riverových s politickými představiteli, herečkami, ukazuje blahopřání přátelům ke sňatkům nebo kondolence, které Rivera dostal po smrti Fridy. Pročíst si je návštěvníci v Mexico City mohou do 17. července.