Všech patnáct alb Pink Floydů se vrátí do prodeje jako vinyly

Kapela Pink Floyd vydá svou kompletní diskografii na vinylových deskách. První čtyři LP desky této britské rockové kapely si budou moci fanoušci zakoupit od 3. června, během roku pak vyjde i další z celkem 15 alb jedné z nejslavnějších hudebních skupin.

Nejprve vyjdou začátkem června nejstarší desky Pink Floydů z konce 60. let The Piper at the Gates of Dawn, A Saucerful of Secrets, More a dvojalbum Ummagumma. Po nich budou následovat mimo jiné legendární Wish You Were Here, Animals, The Wall, The Final Cut či poslední The Endless River z roku 2014. Termíny jejich vydaní ještě budou upřesněny.

„Máme velkou radost, že jsem mohli spolu s kapelou pracovat na jejich neuvěřitelném hudebním dědictví,“ prohlásil zástupce vydavatelství Sony Music, které se na vydání spolupodílí s Warner Records. A dodal, že zvláštní důraz byl kladen na obaly, které samy o sobě jsou uměleckými díly.

Floydi vytvořili jedno z nejúspěšnějších alb všech dob

Pink Floyd začínali v polovině 60. let v londýnském undergroundu a ještě v roce 1967 cestovali po Velké Británii jako předkapela Jimiho Hendrixe. Generaci nato už plnili obrovské arény a stadióny po celém světě. Přelomovým bylo jejich album The Dark Side of the Moon z roku 1973, které je s přibližně 50 miliony prodaných kusů jedním z nejúspěšnějších alb všech dob.

Skupina Pink Floyd, potažmo její dřívější lídr Roger Waters, patří k průkopníkům obohacování koncertů vizuálními a divadelními prvky. Kromě vznášejících se nafukovacích figurín dotvářely jejich koncerty i pozdější sólová vystoupení Waterse také různé psychedelické videoprojekce. V roce 1994 zhlédlo jejich velkolepou show i na 130 tisíc fanoušků na pražském Strahově.