Jen si tak protáhnout chapadla. Food fotografka Novotná uspěla v Londýně

Umění food fotografie (zdroj: ČT24)

Roztékající se poleva, orosená jahoda a nadýchaná smetana pravidelně lákají konzumenty v reklamách. Vliv fotografů jídla s každým rokem sílí. Ti nejlepší food stylisté se sešli na mezinárodní soutěži v Londýně. Mezi konkurencí porotu zaujala Češka Petra Novotná se snímkem chobotnice na ledu, s níž získala první místo v kategorii Cream of the Crop.

Jídlo focené do kuchařek, katalogů a pro další propagační snímky má přísná pravidla. Co se doma promine, nemá během profesionálního focení šanci - jako např. rozlitá poleva na umaštěném papíře. Oceněná Petra Novotná potvrzuje, že na snímku zákazník jídlo nevnímá jazykem, ale očima.

Fotogenické pečivo vs. beztvaré polévky

Nejlépe se podle ní fotí dorty a sladké, protože působí hezky. Špatně se naopak zvěčňují třeba věci s majonézou, které samy o sobě nemají žádnou strukturu a musí se proto dozdobit. Podle dalších umělců se skvěle fotí také pečivo, džemy, káva, brambory nebo těstoviny. Za nefotogenické jsou naopak považovány polévky a omáčky. Proto se v jejich případě hodně sází na nádobí. 

Někdy ovšem realita potřebuje hodně okořenit. Pěna na pivu nevydrží dlouho, food stylista si proto pomůže pěnou z prášku a glycerinovými kapkami. Ze skla nesteče a vydrží klidně i dva dny. Mezi další triky a vědomosti patří například fakt, že naolejované jídlo vede lépe světlo. Aby se z pokrmu kouřilo a dosáhlo se tak představy „právě  vyndané z trouby“, nejlépe funguje mokrá vata v mikrovlnce, která se nenápadně zapasuje mezi jídlo. 

Novotná už ale na umělost nedá. Chobotnici na ledu, s níž v Londýně uspěla, však zachytila zcela čerstvou. Porota ocenila vynalézavou a krásnou kompozici. „Nepracuji s náhražkami. Poslední dobou se s tím nepracuje jako dřív, protože klienti vyžadují, aby jídlo bylo reálné,“ říká. Čerstvost přímo kape i z dalších vítězných snímků, jejich autoři zachytili nalévání vína nebo trh s voňavou zeleninou. Vítěznou fotografií se stal nákup voňavé zeleniny nebo pekaře, který hněte těsto.