Konfrontace: Jsou dokumenty o uprchlické krizi víc než svědectví?

Konfrontace Petra Fischera: Uprchlická senzace (zdroj: ČT24)

Kdykoli se děje něco aktuálního, jako například nyní uprhlická krize, vyrážejí do světa i filmaři a točí a točí. Nepotřebují skoro nic, stačí jim mobilní telefon, spacák a nadšení pro věc. Chtějí pouze svědčit a informovat svět, nebo mají hlubší umělecký či vědecký záměr? V pořadu Konfrontace Petra Fischera na téma „uprchlická senzace“ se potkali dva dobrodruzi s kamerou: etnolog a filmař Michal Pavlásek a dokumentarista Tomáš Kratochvíl. Snímek prvního z nich Hledání východu je možné zhlédnout  v iVysílání, dokument Uprchlíci od druhého z autorů bude možné přehrát od 21. dubna.

Tomáš Kratochvíl: Je to prostě jev, který mění dějiny, chtěl jsem ho vidět z nejnižšího možného úhlu pohledu, což je vždycky nejlepší. Situace se strašně rychle mění, natáčeli jsme na přelomu listopadu a prosince minulého roku. (…) Je to strašně komplikované a jakékoliv řešení bude vždycky špatné. Ten problém nemá řešení, ale je potřeba znát konkrétní případy. Musíme si zvolit menší zlo, ale musí se vědět, jaké zlo se volí.

Michal Pavlásek: Nemluvil bych o uprchlické krizi, protože ta krize se netýká jen těch, kteří utíkají, je možná i příležitostí pro Evropu. Nevíme, jaké je východisko té situace a kam vstupujeme, co to bude za svět. (…) Skrz média jsme v létě slyšeli názory na tu problematiku od různých aktérů ve veřejném prostoru, ale neslyšeli jsme ty, o něž nejvíce šlo. Jsou to lidé, kteří nežijí sto let za opicemi, ale v našem světě, a my nemůžeme dělat, že situace, které se dějí i v nějaké geopolitické rovině, se nás netýkají. Jsme do toho, ať chceme, nebo ne, určitým způsobem zahrnuti.