Andersen dětem doporučuje: Knihy od Caa Wenxuana a R. S. Bernerové

U příležitosti narození dánského pohádkáře H. CH. Andersena se jednou za dva roky uděluje cena nesoucí jeho jméno. Určena je tvůrcům dětských kniha za jejich celoživotní dílo. Letošními laureáty se stali čínský spisovatel Cao Wenxuan a německá ilustrátorka Rotraut Susanne Bernerová. Její příběhy beze slov jsou známy i českým čtenářům.

Andersenovu cenu uděluje organizace IBBY (International Board on Books for Young People) během festivalu dětských knih v italské Boloni. Spisovatele vyznamenává od roku 1956, o deset let později připojila také ocenění pro ilustrátory. 

Dvaašedesátiletý Cao Wenxuan je profesorem na Pekingské univerzitě, kde vystudoval čínský jazyk a literaturu. Podle vyjádření porotců byl pro hlasující jednoznačnou volbou. 

Cao Wenxuan krásně píše o životech dětí, které čelí velkým výzvám. V jeho psaní, ovlivněném vlastním těžkým dětstvím, neexistují žádné jednoduché odpovědi.
Porota o Caovi Wenxuanovi

Rotraut Susanne Bernerová (*1948) vystudovala design a je ilustrátorkou a spisovatelkou na volné noze. Její příběhy se odehrávají zcela beze slov. Vypráví je v stále tomtéž městečku, který proměňuje podle ročních období a denní doby. Česky od ní vyšly tituly Jaro, Léto, Podzim, Zima a Noc. 

Děti na celém světě by si zasloužily znát její brilantní, humanistické a nesmírně poutavé knihy.
Porota o Rotraut Susanne Bernerové
Laureáti Ceny H. Ch. Andersena 2016: Cao Wenxuan a Rotraut Susanne Bernerová
Zdroj: IBBY

 Z českých spisovatelů získal Andersenovu cenu v roce 1980 Bohumil Říha, z ilustrátorů uspěli Jiří Trnka, Květa Pacovská a v roce 2012 Petr Sís.