Než dají lišky dobrou noc, složí Puzzle od Cigana

Sidon: Historie je jako mozaika složená z malých střípků (zdroj: ČT24)

Objemná románová tetralogie českého rabína Karola Sidona se dočkala třetího pokračování. Pod názvem Puzzle – a pod pseudonymem Chaim Cigan – vede Sidon čtenáře spletí paralelních světů od Mojžíšova vyvedení Židů z Egypta až po čekání na mesiáše, který vinou napínání času odložil svůj příchod.

 „Kdybych chtěl psát komentář k židovské historii, napsal bych komentář. Puzzle komentářem určitě není. Je to použití historie a židovství pro úvahy o světě,“ odmítá Sidon tvrzení, že by svým třetím pětisetstranným sci-fi románem čtenáři nabízel jen obsáhlého průvodce judaistickou problematikou.

Židovství nicméně i tak tvoří středobod jeho objemného příběhu, jenž se má dílem Outsider uzavřít v tetralogii Kde lišky dávají dobrou noc. Celé vyprávění stojí na honbě za starověkým pohárem, kvůli kterému židé cestují do minulosti – s každou další výpravou ale tvoří nové paralelní světy, prodlužují čas, a oddalují tak i příchod mesiáše, který má podle proroctví přijít v roce 6000 židovského letopočtu (čili za 223 let).

Jedna z hlavních postav Sidonova spisu čelí světu, kde židé frustrovaní z mesiášovy nepřítomnosti a znejistění vlastní existence páchají sebevraždy – a snaží se paralelní svět vymazat. Druhý naopak čas prodlužuje a ve faraonském Egyptě chce Mojžíšovi rozmluvit exodus. „Jako rabín jsem na straně těch, kteří očekávají příchod mesiáše a kteří ví, že Mojžíš v Tóře popsal židovskou historii jako jednu katastrofu za druhou, ale přesto si uvědomoval, že je dobré z Egypta vyjít a být svobodnými lidmi,“ dodává Sidon.

Karol Sidon se narodil v roce 1942. V 60. letech byl redaktorem Literárních novin, Literárních listů a Listů, od 70. let patřil k autorům nevydávaným, pracoval jako dělník a prodavač tisku, po podpisu Charty 77 byl propuštěn a pracoval coby topič. V roce 1978 konvertoval k judaismu. V 80. letech byl pod nátlakem StB nucen emigrovat do Německa, kde studoval judaistiku. Do vlasti se vrátil počátkem 90. let. Od roku 1992 je vrchním zemským rabínem.

Karol Sidon
Zdroj: ČT24