Nebezpečný svět Rajka Dolečka zkoumá popírání genocidy

Kristýna Bartošová: Ve filmu hledám smíření (zdroj: ČT24)

Publikum festivalu Jeden svět zhlédlo dokument Kristýny Bartošové Nebezpečný svět Rajka Dolečka. Kam se po čtyřech letech natáčení vyvinul vztah režisérky s bosenskými kořeny a známého lékaře, který popírá genocidu ve Srebrenici? „Bylo to emočně velmi náročné,“ vypráví filmařka, která byla hostem Událostí v kultuře.

Rajko Doleček je nejen proslulý lékařský expert na boj s obezitou, ale také hlasitý obhájce „srbského pohledu“ na války v Bosně a Kosovu. Podle něj se genocida ve Srebrenici vůbec nestala, masakr Bosňáků si prý vymysleli Muslimové nebo Američané.

Přítel Ratka Mladiče

Doleček je navíc přítelem bývalého vrchního velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče. Ten je považován za hlavního strůjce vyvraždění osmi tisíc muslimských mužů a chlapců ve východobosenské muslimské enklávě Srebrenica v červenci 1995.

Trailer: Nebezpečný svět Rajka Dolečka (zdroj: ČT24)

Mladá filmařka s bosenskými kořeny Kristýna Bartošová se rozhodla, že se pokusí pochopit odlišné vidění světa. Vydala se proto za stárnoucím profesorem medicíny a společně podnikli cestu na Balkán. Místy humorný snímek ukrývá hlubší otázky: Může být vůbec nacionalismus přístupný racionálním argumentům? Má takový dialog vlastně smysl?

Uznání v Sarajevu

Film byl promítán také na filmovém festivalu v Sarajevu, kde získal zvláštní uznání poroty. Podle režisérky byla reakce velmi pozitivní, protože bosenské publikum ocenilo snímek, který nechce prohlubovat konflikt, ale snaží se o porozumění a smíření.

Přehlídka lidskoprávních snímků Jeden svět pokračuje v Praze ještě do středy 16. března. Po skončení pražské části se festival přesune do více než třiceti českých měst a také do Bruselu. Nejlepším snímkem letošního ročníku byla vyhlášena Syrská love story.