Jeden svět sleduje nejlepší Syrskou love story

Trailer: Syrská love story (zdroj: ČT24)

Manželský pár opouští Sýrii, aby našel domov jinde, vztah manželů se ale postupně rozpadá stejně jako jejich vlast. Jejich intimní Syrskou love story považuje porota za nejlepší dokument, jaký soutěžil v 18. ročníku Jednoho světa. Přehlídka lidskoprávních snímků pokračuje v Praze do 16. března, poté se představí v regionech.

„Porotu zaujal radikální přístup režiséra k filmovému vyprávění i odvaha protagonistů, kteří dávají divákům nahlédnout do svého soukromí. Výsledkem je upřímný, intimní portrét rodinné krize, jež se odehrává uprostřed politické krize celé společnosti,“ vyjádřila se porota k vítěznému snímku. 

Cenu na zakončení 18. ročníku, jehož tématem bylo hledání domova, převezme ve středu 16. března osobně režisér Syrské love story Sean McAllister a také jedna z hrdinek příběhu. 

Ocenění za režii si z dvanácti dokumentů v hlavní soutěži odnáší Behemoth čínského režiséra Lianga Zhaa. Filmové podobenství o čínských dolech jako předobrazech pekla patří k vizuálně nejzajímavějším snímkům letošního programu.  

Trailer: Behemoth (zdroj: ČT24)

Porotce snímek upoutal zachycením zároveň krásných a šokujících obrazů. „Dialektika konkrétního se tu zrcadlí v základních hodnotách a režisér se stává obhájcem dnes tak křehkého lidstva a životního prostředí, přičemž dokáže vykreslit umělecky precizní, hlasitý a jasný protest proti ničivým zásahům do krajiny motivovaným chamtivostí a iluzemi,“ zní zdůvodnění ceny.

Na životní prostředí cílí i vítěz Studentské ceny - film Co se nenosí estonských režisérů Jaaka Kilmiho a Lennarta Laberenze. „Tento film studentům umožnil zamyslet se nad tématy módní nadprodukce, konzumu a plýtváním zdroji celé planety. Hlavní protagonistka filmu nabízí jednoduché a účinné řešení. Je pouze na nás samotných, jak se k tomuto problému postavíme,“ zdůraznila studentská porota.

Trailer: Co se nenosí (zdroj: ČT24)

Dokument, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv, našla porota Ceny Václava Havla letos v Neúplatných režisérky Elizabeth Chai Vasarhelyi. Vykresluje situace v Senegalu kolem voleb v roce 2012, kdy proti zkorumpovanému prezidentovi stanulo i hnutí raperů a aktivistů. 

Trailer: Neúplatní (zdroj: ČT24)

Zvláštní uznání se porota rozhodla udělit příběhu o čínské aktivistce Ye Haiyan aka Hooligan Sparrow. Rozhovor s režisérkou Nanfu Wang, která se k aktivistické činnosti postupně připojila, natočila Česká televize:  

Režisérka Nanfu Wang o ženách v Číně (zdroj: ČT24)

Jednu z cen uděluje také Český rozhlas, a to za  kreativní využití hudby a zvuku v dokumentárním filmu. Nejlépe se vydařilo režisérce Johanně Swartzové v britském snímku Nejdřív nás budou muset zabít. Ukazuje v něm situaci hudebníků ze severu Mali poté, co islamističtí rebelové v zemi zakázali hudbu a zpěv.

Trailer: Nejdřív nás budou muset zabít (zdroj: ČT24)

Všechny vítězné filmy uvede Jeden svět během středy 16. března. Hlas podle nich nejlepšímu titulu mohou dát také diváci. Rozhodovat se mohou až do konce úterního programu. 

Po skončení pražské části se festival přesune do více než třiceti českých měst a také do Bruselu.