Kafkův dům obsadili nejen mystici, duše a múzy. Začal veletrh Art Prague

Díla více než 200 autorů ve 34 expozicích představuje veletrh současného umění Art Prague, který začal v pražském Kafkově domě. Letošní 15. ročník představí rekordních 37 galerií z Česka, ale také ze Spojených států, Německa nebo Ukrajiny. Zahraniční skupinová výstava se jmenuje Mystici, duše a múzy.

Historický Kafkův dům, který stojí nedaleko pražského Staroměstského náměstí, je plný současného umění. Místní byty obsadily české i zahraniční galerie. Kromě kamenných galerií jsou zastoupeni také on-line vystavovatelé. „Dnes je všechno zrychlené, takže pravděpodobně lidé, kteří nemají čas obcházet galerie, jdou rovnou na internet, na tyto weby, které jsou velice úspěšné,“ říká ředitelka Art Prague Iva Nesvadbová.

Zahraniční galerie i nejmladší generace

„Trh s uměním, alespoň pokud sledujeme aukce, v loňském roce povyrostl. Celkový obrat byl více než 900 milionů korun, ale o polovinu obratu se postará jedno procento těch nejdražších děl. Čili trh táhnou klasici českého meziválečného umění, jejichž díla se prodávají v řádu několika milionů korun,“ počítá aukční expert Jan Skřivánek.

Vedle pravidelných účastníků veletrhu, například Galerie Litera, Galerie Millennium, The Chemistry Gallery, Galerie Caesar, Galerie eS, Galerie Gambit nebo Galerie Peron se postupně připojují zahraniční galerie. Prezentace vedená kurátorem Robertem Carrithersem z USA uvede práce 26 umělců z USA, Mongolska, ČR, Ukrajiny, Německa.

Jeho skupinová výstava se jmenuje Mystici, duše a múzy a tematizuje spiritualismus a mysticismus. Součástí projektu budou performance každý den od 17:00, jejich kurátorkou je Darina Alster. Celý veletrh Art Prague potrvá do neděle 20. března.

Podle pořadatelů veletrhu je specialitou letošního ročníku větší zastoupení nejmladší generace umělců. Vedle stálých galeristů s mladým uměním, The Chemistry Gallery a IndigoSpace, se letos nově představí pět zástupců nejmladších výtvarníků, experimentální prostor NoD, Studia Prám, ArtBanana, Real Young Art a Artpit.

Vedle mladé generace nechybí zavedená jména české výtvarné scény, například Zdeněk Sýkora, Michael Rittstein, Bedřich Dlouhý, Milan Kovanda, Květa Pacovská, Milan Grygar, Jiří Načeradský, Jaroslav Róna, Petr Nikl nebo Michal Singer. Aktualizované informace o veletrhu a doprovodném programu lze nalézt na webu Art Prague.