Eva Koťátková a Jiří Valoch si rozpůlili Osobnost roku

Ocenění pro české výtvarné umělce za nejvýraznější umělecký počin má ve čtrnáctém ročníku dva vítěze. Osobností roku 2015 se stali Eva Koťátková a Jiří Valoch. Valoch je legendou českého konceptuálního umění, Koťátková výraznou osobností jeho současné podoby.

Dva vítěze nevybrala porota poprvé. Před čtyřmi lety se o titul Osobnosti roku podobně podělili Pavel Mrkus a Krištof Kintera. 

Třiatřicetiletá Eva Koťátková zaujala výstavou v pražské galerii Prádelna, jež byla zároveň součástí její dizertace na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Z jejích loňských zahraničních úspěchů porota zmiňuje účast na newyorském Trienále, které pořádá tamní New Museum, a samostatnou výstavu v List Visual Arts Center při univerzitě MIT.

Devětašedesátiletý autor a kurátor Jiří Valoch svou tvorbu představil loni na samostatné výstavě v pražské galerii Tranzidisplay. Porota vyzdvihla i novou stálou expozici Moravské galerie Art Is Here, která stojí na Valochově sbírce a je poctou jeho celoživotní kurátorské a sběratelské činnosti. 

Jiří Valoch
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Osobnost roku vybírají časopisy Art&Antiques a Artalk.cz a Galerie výtvarného umění v Chebu. Do první desítky byl vybrán také například Jiří David, Václav Stratil nebo dvojice Jiří Franta & David Böhm. 

Cenu v podobě černého čtverce převezmou vítězní umělci na přelomu března a dubna. Ocenění vždy vytváří minulý vítěz, tentokrát bude dílem Zbyňka Baladrána.  K laureátům z předchozích ročníků patří také Josef Bolf, Dominik Lang, Jiří Kovanda, Jan Merta či František Skála.