Tibet žije! Hudba mu může pomoci už podesáté

Pomoci dětem v Tibetu, to je cílem jubilejního desátého ročníku koncertu Tibet žije, který proběhne 10. března v Radlické kulturní sportovně. Zahrají kapely Houpací Koně, Manon Meurt a DJ Floex. Stejně jako v minulých ročnících návštěvníci koncertu podpoří prostřednictvím Himálajského centra Potala Tibetskou dětskou exilovou vesničku a školu v Biru na severu Indie.

„Koncert nás provází od maturitního ročníku až do současnosti, za deset let jím prošla spousta dobrovolníků grafiků a především kapel od známějších jako Please the Trees a Zrní po vycházející hvězdy jako Debbi Love. Každý do koncertu dal kus sebe a nakonec je to velká skládačka z nadšení mladých lidí, kteří podporují Tibet, ale nenaplňují stereotyp v batikovaném tričku. Akce zpřístupňuje otázku Tibetu široké veřejnosti bez předsudků a v současném prostředí,“ shodují se organizátorky akce.

Škola v Biru
Zdroj: Tibet žije!

Škola byla založena v roce 1986 a slouží především dospívajícím uprchlíkům z Tibetu. Pomáhá jim v získání kvalitního vzdělání, stejně jako v integraci do společnosti. Vedle školy
pro dospívající byla v Biru v roce 1994 postavena i Dětská exilová vesnička, která v současné době poskytuje domov přibližně 1400 tibetským dětem, které přicházejí do Indie ze zahraničí, především z Tibetu. Projekt Dětských exilových vesniček je i financován výhradně ze soukromých zdrojů.

Všechny děti ve vesničce žijí ve skupinách, nazývaných khimcangy, což jsou vlastně tibetské domy se dvěma pěstouny. Každá z těchto domácností či khimcangů tvoří samostatnou rodinnou skupinu s vlastním domem, kuchyní a dalším zařízením. Děti vyrůstají jako bratři a sestry a s pěstounskými rodiči sdílí domácí práce. Během dne děti navštěvují školu a večer se vracejí do khimcangů ke svým rodinám.

Jedna z dívek, která přišla do dětské vesničky v Biru z Nepálu, shrnula smysl projektu ve dvou větách: „Alespoň nemusím pracovat,“ odpověděla na otázku, proč se jí v jejím novém domově líbí, a dodala: „Můžu si hrát a chodit do školy jako jiné děti a prožít své dětství bez práce.“

Houpací Koně 

Manon Meurt 

Floex

Vydáno pod