Rekonstrukce politického procesu z 50. let: Stříteský a spol.

Záznam rekonstrukce: proces Stříteský a spol. (zdroj: ČT24)

V říjnu 1950 se rozhodovalo o osudech litomyšlských studentů v monstrprocesu Stříteský a spol. Politicky zmanipulované dění zrekonstruovali po pětašedesáti letech studenti Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Proces podle tehdejšího scénáře odehráli v sobotu 27. února v síni Vrchního soudu na Pankráci. Záznam rekonstrukce, která je součástí festivalu proti totalitě Mene Tekel, lze přehrát v tomto článku.

Proces byl veden se studenty litomyšlských škol, kteří po nástupu komunistické moci odmítali zpolitizování Junáka a další zásahy do základních lidských práv. Za pomoci F. A. Stříteského, rektora piaristické koleje v Litomyšli, veřejně projevovali nesouhlas s nedemokratickým vývojem po únoru 48, čímž si vysloužili pozornost Státní bezpečnosti.

Osm návrhů na trest smrti

Výsledkem bylo obvinění 24 osob „ze spolčování se navzájem i s jinými osobami za účelem zničení nebo rozvrácení lidově demokratického zřízení zaručeného ústavou“. Nejmladšímu z devíti mladistvých bylo šestnáct let.

Prvotním cílem veřejného procesu bylo rozvrácení skautské organizace a ukázka toho, že v pozadí třídního boje stojí církevní představitelé řízení z Vatikánu. Osmi obžalovaným hrozil trest smrti, nakonec se rozsudky pohybovaly mezi půlročním odnětím svobody až po 25 let.

Tehdejší student vzpomíná. V 18 letech mu přiřkli velezradu a špionáž (zdroj: ČT24)

Po skončení veřejného semináře bude následovat autogramiáda knihy Jménem republiky! Autoři v ní zpracovali politické procesy, jejichž rekonstrukce byly ve spolupráci s Mene Tekel v uplynulých letech také uvedeny.  

Připomeňte si předchozí záznamy rekonstrukcí