Povstání otroků zvítězilo na Sundance

Reportáž: Sundance vyhrálo Zrození národa (zdroj: ČT24)

Hlavní cenu i cenu diváků získal na letošním festivalu Sundance film The Birth of a Nation (Zrození národa). Snímek o povstání otroků ze začátku 19. století režíroval autor scénáře a představitel hlavní role Nate Parker.

Film se stejným názvem z roku 1915 je jedním z nejrasističtějších filmů v historii americké kinematografie. Původní Zrození národa D. W. Griffitha glorifikovalo Ku Klux Klan a inspirovalo diváky k lynčování Afroameričanů.

„Ten film vás přesvědčoval o tom, že se americký národ zrodil z oprávněného strachu z lidí s africkým původem. Když se začal promítat, stoupl počet členů Ku Klux Klanu na víc než čtyři miliony,“ připomněl Nate Parker.

Ve svém Zrození národa vypráví příběh baptistického kazatele Nata Turnera, který v roce 1831 bojoval proti otrokářům. Podle kritiků tak činí s podobnou poetikou a brutalitou, jako ztvárnil Mel Gibson povstání Williama Wallace ve 13. století proti anglickému králi ve filmu Statečné srdce.

Práva na film koupilo studio Fox za 17,5 milionu dolarů, což je nejvíc v historii amerického festivalu nezávislých filmů. Ocenění na Sundance pro Zrození národa přišlo ve chvíli, kdy Americká filmová akademie vysvětluje, proč Afroameričané chybí v oscarových hereckých nominacích. Oscara za nejlepší film přitom před dvěma lety vyhrálo drama 12 let v řetězech s podobným tématem. Syrovou realitu otroctví na americkém jihu v 19. století vylíčil režisér Steve McQueen a stal se vůbec prvním černošským režisérem v historii, který prestižní sošku získal.