Muzeum nevinnosti otevřelo pobočku v Londýně

Literární díla většinou spoléhají na čtenářovu fantazii. Turecký spisovatel Orhan Pamuk jí ale chtěl trochu pomoci, před třemi lety proto k románu Muzeum nevinnosti vytvořil v Istanbulu stálou osobitou výstavu. Reálná galerie k nereálnému příběhu se teď otevřela i v Londýně.

Pamuk, nositel Nobelovy ceny za literaturu, dal čtenářům možnost ocitnout se v době a místě příběhu - v Turecku 70. a 80. let. „Už v devadesátých letech jsem dostal nápad napsat knihu a udělat muzeum, v němž by byly vystaveny všechny objekty, které vymyšlené postavy z knihy používají,“ nosil prý spisovatel nápad v hlavě dlouho.  

Realizoval ho až u Muzea nevinnosti. Kniha vypráví příběh třicetiletého Kemala z bohaté istanbulské rodiny. S nenaplněnou životní láskou se vyrovnává pomocí předmětů plných vzpomínek - na svoji spřízněnou duši, na Istanbul. Každý objekt přitom má svůj příběh.

Je tu všechno. Kuchyňské náčiní, různé předměty, vládní dokumenty, které jste potřebovali, abyste ve druhé polovině 20. století v Istanbulu přežili. To vše je v knize i v muzeu.
Orhan Pamuk

Celý prožitek ještě umocní ukázky z dokumentárního filmu Nevinnost vzpomínek, který připravil režisér Grant Gee ve spolupráci se spisovatelem. Do britských kin vstupuje se zahájením výstavy v Somerset House. Do londýnské výstavní síně přivezl Pamuk jen malou ochutnávku z istanbulského Muzea nevinnosti, nahlédnout do něj mohou zájemci do 3. dubna.

Reportáž: Muzeum nevinnosti v Londýně (zdroj: ČT24)