BBC uctí oběti holokaustu a Sira Wintona filmem Nickyho rodina

Nickyho rodina uctí Nicolase Wintona (zdroj: ČT24)

Nejsledovanější kanál BBC uvede česko-slovenský dokument Nickyho rodina režiséra Mateje Mináče. Televize si film vybrala jako hlavní příspěvek k Mezinárodnímu dni památky obětem holokaustu a jeho záznam poskytne později na svých stránkách. V katedrále britského Chichesteru se navíc uskuteční koncert na počest Sira Nicholase Wintona, který zachránil téměř sedm stovek židovských dětí v nacisty okupovaném Československu. Hudební poctu Last Train to Tomorrow (Poslední vlak do zítřka) diriguje Američan Carl Davis.

Nikdy jsem si nemyslel, že můj čin, který jsem před sedmdesáti lety udělal, bude mít takovou odezvu a takový vliv.
Sir Nicholas Winton
Zachránce židovských dětí

BBC uvede hodinovou verzi filmu, kterému už minulý pátek předcházela projekce na britském ministerstvu zahraničních věcí v Lancaster House. Nickyho rodina obdržela desítky cen, mezi nimi např. Cenu za nejlepší dokumentární film na festivalu v Montrealu, Cenu diváků v Karlových Varech nebo speciální ocenění na festivalu Prix Italia v Turíně.

Poslední vlak do zítřka má obsazeno

Mezinárodní den památky obětem holokaustu si Spojené království připomíná teprve od roku 2005. V době, kdy britská vojska osvobozovala některé koncentrační tábory, už na světě existovala početná komunita pozůstalých židovských dětí. Obrázky z táborů, jež obletěly svět, byly přesto šokující.

Katedrála v Chichesteru chce svým koncertem připomenout činy Sira Wintona. Samotné hudební vystoupení uvede jedno z Wintonových dětí. O událost byl veliký zájem a všech čtyřista míst je obsazených. A to navzdory tomu, že premiéra tohoto koncertu se odehrála v roce 2012 a od té doby bývá kus uveden při slavnostních příležitostech.

Trailer: Nickyho rodina (zdroj: ČT24)

Sir Winton dostal předloni od prezidenta Miloše Zemana nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva. Loni v červenci zemřel, bylo mu 106 let. Londýnské Times považují jeho nekrolog za jeden z nejdůležitějších loňského roku.