Brilantní Helen Mirrenová bojuje o Dámu ve zlatém a vyrovnání s minulostí

Zničili její rodinu, zabili její přátele a přinutili ji opustit místa, která milovala. Nikdy jí to nemohou vrátit. Nikdy jim to nemůže odpustit! A teď chce filmová Dáma ve zlatém zpátky jen to, co jí patří – slavný portrét své krásné tety Adely Bloch-Bauerové, kterou geniální malíř, portrétista vídeňské společnosti a provařený svůdce Gustav Klimt, někdy v roce 1907 zahalil do zlata. Jenomže pak do Vídně secesních měšťanských salonů a kaváren napochodovaly hákové kříže…

Maria Altmannová si ještě po létech v L.A. dokáže vybavit, jak tehdy náckové hladově rabovali v jejich vídeňském domě a nepřehlédli ani nápadný portrét Dámy ve zlatém, po němž na zdi zůstal jen prázdný otisk. Po válce našel tenhle Klimtův obraz čelné místo ve vídeňské galérii Belvedere, kde se stal ikonickým symbolem nezcizitelného, národního, kulturního dědictví. Zdálo se, že čas již vykonal své a jeho skutečný příběh se rozplynul v zapomnění. Jenomže Maria Altmannova nezapomněla! Na potupu, urážky a ponižování židovských obyvatel Vídně, na otce, který si do poslední chvíle snažil zachovat starosvětskou důstojnost, a matku, která věděla ještě dříve, než jí to řekla, že se s nimi přichází rozloučit, protože má poslední šanci proklouznout se svým manželem za oceán, ke svobodě a životu.

A také nezapomněla na svoji emancipovanou tetu Adelu a její úžasný obraz, který zářil v jejich domě, na to, jak jí vyprávěla o životě a nabádala, aby ho nikdy neprožívala ve strachu a obavách. A tak se bez bázně, s vědomím, že to nebude jednoduché a že se bude muset vrátit do míst, která už nikdy nechtěla navštívit, rozhodla, že se pokusí tenhle rodinný klenot získat zpátky. Když našla v pozůstalosti své sestry dopis, který jí všechno tohle připomněl, spojila se s mladým právníkem Randym Schönbergem, s nímž postupně nalezla společnou řeč i vědomí identických kořenů, a rozhodla se, že si to napřímo rozdá se zaťatým, rakouským ministerstvem kultury, neústupnou galérií Belvedere, zaujatou restituční komisí, jejími mlžícími advokáty a nevyzpytatelnou justicí.  

Začíná boj o rakouskou Monu Lisu!

Dáma ve zlatém, natočená britským režisérem Simonem Curtisem podle scénáře rodáka z Athén Alexi Kaye Campbella, je silná tím, že se jedná o ekranizaci autentického příběhu (vydatně medializované) mezinárodní, restituční kauzy, jejíž ústřední protagonistku ztvárnila britská první dáma současné herecké scény, brilantní, spolehlivá a jako vždy na svoji roli maximálně soustředěná, Helen Mirrenová.

Je to především ona, která navzdory průměrné, deskriptivní režii Simona Curtise, který tu nepřekročil hranice své dosavadní (vesměs televizní) tvorby, táhne tenhle film nahoru, takže není zas až tak úplně vyloučené, že se podobně jako jeho Můj týden s Marilyn dočká také nějaké té oscarové nominace. Marii Altmannové dodává eleganci, cílevědomou zarputilost i schopnost věrohodně překonávat chvíle, kdy to unavená a dehonestovaná hodlá zabalit, kdy už nemá chuť ani sílu dál pokračovat. Je to netriviální, všudypřítomný, esprit, emoce i sympatie vyvolávající výkon a toto je především její film, kterého se (k jeho prospěchu a našemu potěšení) zmocnila. Jakkoli tvoří zajímavý a fungující tandem s kanadským sympaťákem Ryanem Reynoldsem, který jako její právní poradce dělá, co může, aby vystoupil z jejího stínu, a má k tomu ve scénáři i poměrně dostatek prostoru, válcuje i jeho tahle subtilní, chic dáma bez zjevné námahy a velkých gest, nenapodobitelným způsobem, jakým vedle něj jen prostě je.   

Její příběh je vyprávěn ve dvou vzájemně se prolínajících a doplňujících rovinách, mixujících aktuální reál a dobové, vzpomínkové retrosekvence tvořené flasbacky, které snímku vtiskují atmosféru, autenticitu a věrohodnost. Dáma ve zlatém vypráví o lidech, kteří vlastně udělali „jen“ to, co museli. A také o tom, jak pohodlné, snadné a nepatřičné je zapomínat a jak těžké je obhájit pravdu a prosadit spravedlnost. Její příběh je zdánlivě jednoduchý a nenápadný, ale také zvláštním způsobem silný a gradující, naplněný emocemi, atmosférou a napětím. Trvalo to šedesát osm let, než se Maria Altmannová a Dáma ve zlatém znovu setkaly, a na prchavý okamžik u toho byli i ti, kterou celou dobu nosila v srdci a kvůli kterým se znovu naučila být šťastná.

WOMAN IN GOLD/DÁMA VE ZLATÉM

USA/Velká Británie 2015, 110 min., české titulky, od 12 let, 2D. Režie: Simon Curtis. Scénář: Alexi Kaye Campbell. Kamera: Ross Emery. Hudba: Martin Phipps, Hans Zimmer. Hrají: Helen Mirenová (Maria Altmannová), Tatiana Maslanyová (mladá Maria Altmannová), Ryan Reynolds (Randy Schönberg), Katie Holmesová (Pam). V kinech od 25. června 2015