Janáčkova filharmonie se dá ovládat telefonem

Filharmonie se dá ovládat telefonem (zdroj: ČT24)

Symfonie, kterou publikum ovládá mobilními telefony, se nazývá Smartphonie. Unikátní projekt Janáčkovy filharmonie Ostrava chce dokázat, že také s vážnou hudbou může být zábava. Jak bude koncert složený ze známých skladeb pokračovat, mohou rozhodnout diváci. Během večera mohou muzikanty ovlivnit celkem devětkrát.

Opera, nebo symfonie, idyla, nebo drama? Rychle, nebo pomalu? Projekt Smartphonie je složený z 18 skladeb. Výsledná podoba však může znít díky hlasování až 512krát jinak. „Aplikace není potřeba. Všechno běží na webovém rozhraní Janáčkovy filharmonie, takže uživateli stačí pouze chytrý telefon,“ vysvětluje programátor Tomáš Musiol.

Na zpěváky nemusí dojít

„Je to zajímavé v tom, že do poslední chvíle nevíme, kterou z možností diváci zvolí. Například tam máme i pěveckou složku, na kterou ovšem nemusí vůbec dojít,“ říká dirigent Jan Kučera. Na rozhodování, jak bude skladba dál pokračovat, mají diváci během koncertu jen pár sekund. Hlasování řídí moderátor. Hudba ovšem zní nepřetržitě i během hlasování.

K internetu se diváci během koncertu přihlásí zdarma. Autory Smartphonie inspiroval Kinoautomat. Historicky první interaktivní film, kde diváci mohli určit vývoj děje, byl revoluční projekt spojený s českou novou vlnou.