PEN klub ocenil Rowlingovou. Za propagaci svobody vyjadřování

Mezinárodní PEN klub letos předá cenu britské spisovatelce J. K. Rowlingové. Autorka knih o Harrym Potterovi si ji nevysloužila výhradně svou knižní tvorbou. Podle PEN klubu si Rowlingová zaslouží ocenění také za propagaci svobody vyjadřování.

PEN klub též ocenil, že Rowlingová založila charitativní nadaci Volant, která je zaměřena na podporu výzkumu roztroušené sklerózy. Dále se věnuje nevládní organizaci Lumos, jež se snaží obnovit kontakt dětí, které žijí v různých institucích, s jejich rodinami.

Láska k četbě a morální volby

„Jsem tímto oceněním poctěna a cítím pokoru před tím, že organizace, kterou tolik obdivuji, ocenila morální hodnotu mé práce. Dlouho podporuji PEN klub, který dělá nedocenitelnou práci ve prospěch uvězněných spisovatelů a svobody projevu,“ uvedla Rowlingová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Prezident PEN Amerika Andrew Solomon řekl, že knihy Rowlingové jsou plné „fantazie, soucitu a humoru, vyvolávají lásku k četbě a ukazují morální volby, které nám pomáhají chápat sebe samotné“.

Joanne Kathleen Rowlingová (píše i pod pseudonymem Robert Galbraith) se proslavila díky řadě knih o mladém kouzelníkovi Harrym Potterovi. Série získala celosvětový úspěch včetně řady ocenění, prodaly se stovky milionů výtisků. V posledních letech Rowlingová píše novely a detektivní příběhy (Prázdné místo, Volání kukačky nebo Hedvábník).

Loni PEN klub ocenil Toma Stopparda a časopis Charlie Hebdo

Cena Mezinárodního PEN klubu a Allenovy nadace se bude předávat 16. května na ceremoniálu v New Yorku. V minulosti ji získali mimo jiné spisovatelé Toni Morrisonová, Philip Roth nebo Salman Rushdie. Loni pak cenu obdržel britský dramatik a scenárista českého původu Tom Stoppard. Cena PEN klubu za odvahu v boji za svobodu slova putovala do redakce francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo.

České centrum PEN klubu naposledy ocenilo Petra Šabacha, který se stal laureátem Ceny Karla Čapka pro rok 2016. Podle poroty nalezl přesvědčivý způsob, jak oslovit mladou generaci. Zejména tím, jak zdůrazňuje styčné rysy mezi vlastním projevem a myšlením svých čtenářů.