Život nepíše pointy. Cenu Karla Čapka získal Petr Šabach

Reportáž: Cenu Karla Čapka dostane Petr Šabach (zdroj: ČT24)

Laureátem Ceny Karla Čapka pro rok 2016 se stal Petr Šabach. Od Českého centra Mezinárodního PEN klubu ji převezme ve čtvrtek v rezidenci pražského primátora. Podle poroty Šabach nalezl přesvědčivý způsob, jak oslovit mladou generaci. Zejména tím, jak zdůrazňuje styčné rysy mezi vlastním projevem a myšlením svých čtenářů.

V porotě letos zasedli Jiří Dědeček, Petr Kotyk, Michal Novotný a Jiří Stránský a předsedal jí Vladimír Karfík. Cena Karla Čapka představuje bronzovou plastiku v podobě rozevřené knihy s oboustranným reliéfem Karla Čapka, kterou vytvořil sochař Vladimír Preclík.

V knihách Petra Šabacha se mísí odešlé časy, vzpomínky a svérázné historky s osobitým humorem a nostalgií. Ve všech románech a povídkách je zřetelný autobiografický prožitek nebo alespoň autorské zpracování odposlouchaných příběhů.

Spisovatel může být kdekdo

Šabach se narodil 23. srpna 1951 v rodině vojáka z povolání. Absolvoval obor teorie kultury na Filozofické fakultě Karlovy Univerzity. Pracoval jako technický redaktor v Pragokoncertu, metodik kulturního domu, asi šest let jako noční hlídač v Národní galerii, inventurník a v letech 1988 až 2001 jako odborný referent Galerie hlavního města Prahy. Od roku 2001 vede seminář tvůrčího psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého.

Časopisecky publikoval v Mladé frontě, Kmeni, Práci, Tvorbě. Od debutu Jak potopit Austrálii (1986) Šabach tvořil literární dílo vyhraněného projevu a stylu. Patrně nejznámější knihou je Hovno hoří z roku 1994. Dále publikoval třeba Opilé banány, Občanský průkaz nebo Máslem dolů.

Na plovárně s Petrem Šabachem (zdroj: ČT24)

„Život nepíše povídky s pointama. Nikomu z nás se nestala příhoda, která by se dala hned vyprávět v silvestrovské televizi,“ říká sám o svém díle. Jeho prózy posloužily jako náměty divácky úspěšných filmů Šakalí léta, Pelíšky, Pupendo, U mě dobrý a Občanský průkaz.

Ke svému povolání se Šabach vztahuje s typickou ironií. „Slovo spisovatel se mi nelíbí, protože spisovatel může být kdekdo. Jak říkal Čapek, i tomu nejslušnějšímu člověku se může přihodit, že je spisovatel,“ uvedl v rozhovoru s Markem Ebenem v pořadu Na plovárně.

Naposledy byl oceněn Jan Šulc

Minulou Cenu Karla Čapka pro rok 2014 obdržel editor Jan Šulc. PEN klub ho ocenil za dlouholetou iniciativní a neúnavnou ediční práci. Jeho jméno je spojeno zejména s nakladatelstvím Torst, které je zaměřeno na vydávání memoárů, beletrie a odborné literatury.

Cenu Karla Čapka založilo České centrum PEN klubu v roce 1994, kdy byla poprvé vyhlášena u příležitosti Světového kongresu PEN klubu v Praze. Je určena pro autory, kteří „výrazně a srozumitelně přispěli k tomu, aby se ve společnosti prosadily demokratické a humanistické hodnoty nebo aby byly ubráněny.“ Cena se uděluje vždy v sudém roce.

Prvními laureáty se stali výjimečně zahraniční autoři Günter Grass a Philip Roth. V roce 1996 obdržel ocenění Arnošt Lustig a po něm Jiří Kratochvil, Josef Topol, Ludvík Vaculík, Ladislav Smoček, Jiří Stránský, Václav Havel, Ivan Klíma a Pavel Šrut.