Ateliér Jiřího Trnky se stěhuje do Prahy. Přesadí se i zahrada

Dva výstavní taháky Plzně z loňského roku, kdy západočeská metropole byla jedním ze dvou evropských hlavních měst kultury, se stěhují do Prahy. Oba jsou spojeny s tvorbou výtvarníka a filmaře Jiřího Trnky.

Plzeň svému rodákovi postavila ateliér. Zabydlela ho třemi stovkami obrazů, loutek, plastik, ilustrací a grafik z Trnkovy dílny. Od 16. ledna je Ateliér Jiřího Trnky k vidění i na Chvalském zámku v Praze. „Díky zámeckým prostorám získává unikátní vyznění,“ upozornila ředitelka zámku Alexandra Kohoutová. 

 Exponáty doplňuje kinoautomat, v němž si návštěvníci mohou připomenout například Trnkův první celovečerní film Špalíček podle knihy Mikoláše Alše, Staré pověsti české, Osudy dobrého vojáka Švejka, ale i Shakespearův Sen noci svatojánské nebo loutkový western Árie prérie, který posloužil  jako základ pro Limonádového Joea.

Reportáž: Ateliér Jiřího Trnky ve Chvalském zámku (zdroj: ČT24)

Ateliér, jehož součástí je filmové studio, kde si lze vyzkoušet práci animátora, zůstane v Praze otevřený do poloviny května. Začátkem února se k němu přidá i Zahrada 2 - druhý plzeňský projekt spojený s Jiřím Trnkou.

Syn výtvarníka Jiřího Trnky Jan (vpravo) a vnuk Matyáš
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Trnkovu knihu plnou fantazie a kuriózních obyvatel zhmotnili pomocí animace, filmových triků a projekcí výtvarníkův syn Jan a vnuk Matyáš. Interaktivní instalace na návštěvníky čeká v Malostranské besedě.