Česká literatura už má na rok 2019 plány: bude hlavním hostem Lipského veletrhu

Tuzemskou literaturu čeká jedna z největších příležitostí za poslední roky představit se v zahraničí. Česká republika se totiž v roce 2019 stane hlavní zemí na mezinárodním knižním veletrhu v Lipsku. Jako hlavní host přijede na uznávanou přehlídku poprvé po čtyřiadvaceti letech.

Na veletrh se Česko začne připravovat už letos. Národní prezentace zabere „stánek“ o výměře zhruba sto padesáti čtverečních metrů. V tomto prostoru i mimo něj se budou konat desítky literárních akcí, na nichž podle odhadu ministerstva kultury vystoupí téměř čtyřicítka současných českých autorů. Zkušenosti předchozích hostujících zemí potvrzují, že díky účasti na veletrhu pravděpodobně vzroste počet překladů českých děl do němčiny.

Historie Lipského knižního veletrhu sahají až do 17. století. Ten novodobý se zaměřuje především na státy střední a východní Evropy s připojením Skandinávie. Česká republika byla hlavní zemí akce naposledy v roce 1995, s nabídkou stát se jím opět v roce 2019 ji oslovila německá strana.

Je to velmi dobrá zpráva pro českou literaturu. Ukazuje se, že o české spisovatele je v zahraničí zájem, že mají co nabídnout. Němčina je navíc pro překlady klíčovým jazykem.
Kateřina Kalistová
náměstkyně ministra kultury

Česká republika má každoročně svůj národní stánek na veletrzích v Lipsku, v Boloni, v Londýně a ve Frankfurtu nad Mohanem, který je největším knižím veletrhem na světě. Tuzemskou literaturu představuje i na menších přehlídkách v Evropě, například loni bylo Česko hlavní zemí na veletrhu v Bukurešti.