Český film Oscara opět nedostane, možná vyhraje Bůh

Domácí péče nedostane Oscara (zdroj: ČT24)

Český snímek Domácí péče režiséra Slávka Horáka se nedostal do finálové nominace na Oscara v kategorii cizojazyčný film. Z osmdesátky zahraničních filmů jich zůstalo ve hře jenom devět a Domácí péče mezi nimi není. Oscara stále může získat maďarské drama Saulův syn nebo belgická komedie Zbrusu Nový zákon.

Domácí péče vypráví příběh zdravotní sestry (Alena Mihulová), která obětavě ošetřuje spoustu rázovitých pacientů na jihomoravském venkově. Žije ve vyhaslém manželství s Laďou (Boleslav Polívka), dcera Marcela (Sara Venclovská) před matčinou láskou raději utekla do Prahy.

Když se Vlasta dozví, že sama potřebuje pomoc, musí ji začít hledat mimo prostředí, ve kterém strávila celý život. Díky dceři jednoho z pacientů (Tatiana Vilhelmová) a její esoterické mentorce (Zuzana Kronerová) začíná objevovat svět alternativního léčení i vlastní emoce.

Film získal v Karlových Varech cenu pro Alenu Mihulovou jako nejlepší herečku. Dostalo se mu i mezinárodního uznání, podle amerického časopisu Variety film pokračuje v tradici započaté Milošem Formanem a Jiřím Menzelem. Film byl zařazen i do soutěží mnoha dalších prestižních světových festivalů (Pusan, Haifa, Vancouver či Mannheim).

Vloni uspěla Ida

K favoritům v kategorii nejlepší cizojazyčný film patří podle kritiků především maďarské drama o vyhlazovacím táboře v Osvětimi Saulův syn, které zaujalo na festivalu v Cannes, nebo francouzsko-turecké drama Mustang o roli žen v muslimské společnosti. Do vybrané devítky pronikla i černá belgická komedie Zbrusu Nový zákon, která do českých kin přijde na Štědrý den. Vypráví o tom, že Bůh existuje a žije v Bruselu.

Devět kandidátů zveřejnil portál americké filmové akademie. Konečná pětice snímků v kategorii Nejlepší cizojazyčný film bude vyhlášena s ostatními nominacemi 14. ledna 2016. Slavnostní závěrečný ceremoniál udílení všech prestižních zlatých sošek se uskuteční 28. února 2016 v Los Angeles. Vloni „neanglický“ Oscar putoval do Polska, uspěla černobílá Ida, kterou natočil Pawel Pawlikowski.