Wolfgang Tillmans se světa nebojí, natož Českých Budějovic

Wolfgang Tillmans, považovaný za jednoho z nejvlivnějších fotografů své generace, poprvé vystavuje v Česku. V českobudějovickém Domě umění představuje svou tvorbu, za niž získal mimo jiné jako první nebritský umělec v roce 2000 prestižní britskou Turnerovu cenu.

Tillmans (* 1968) se sice narodil v Německu a žije ve Velké Británii, vystavuje ale po celém světě. Do Českých Budějovic přiletěl z Japonska a odsud míří do Norska. Celý svět je pro něj tématem a inspirací. 

Dívám se na svět obecně s pocitem radosti. I když se obávám řady věcí, základem je pro mě dívat se na svět beze strachu. A to je to, co chci předat lidem ve své práci - jak se dívat na svět.
Wolfgang Tillmans
fotograf

Široká veřejnost si ho povšimla počátkem devadesátých let, kdy pro prezentaci své tvorby začal využívat nejen galerie a muzea, ale i noviny či pohlednice. Řada jeho snímků se dá nazvat skandálními, on sám ale odmítá, že by chtěl svými pracemi šokovat. „Co je šokujícího na věcech, které má polovina lidstva?“ uvedl například k fotografiím zachycujícím intimní části lidského těla.

Wolfgang Tillmans poprvé vystavuje v Česku (zdroj: ČT24)

Tematicky se věnuje právům homosexuálů, politickým aktivistům, dokonce i astrologii. „Věci musíme vnímat z různých úhlů pohledů,“ tvrdí. I proto výstavní uspořádání jeho fotografií a témat nemá zdánlivě řád, chce tak upoutat divákovu pozornost a dát prostor k zamyšlení.

Návštěvníky budějovického Domu umění bude Wolfgang Tillmans oslovovat až do 27. prosince.