Masker bilancuje: Rudý gentleman odchází po vodě a ďábel nosí pádla

Obrazy a kresby vzniklé v posledních dvou letech vystavuje v galerii Dvorak Sec Contemporary Jakub Matuška známý jako Masker. Někdejší představitel street artové scény dnes patří k nejlépe prodávaným současným českým umělcům. Výstava se jmenuje Rudý gentleman odchází po vodě a ďábel nosí pádla.

Sám Masker říká, že společným jmenovatelem děl je pohyb a bilancování v době, kdy přišel do Kristových let. Tomu odpovídá i název výstavy: objevují se v něm indiáni z dětství, voda, kterou autor miluje v její divoké podobě mořských vln, ale i odkaz na známé obrázky prezidenta Miloše Zemana brázdícího rybník na žlutém člunu s pádly.

„Voda, bůh a baseball. Limity poznání na YouTube, Jágr, Merkelová, co mi řekl táta sládek a co rád dělám ve vaně. Výstava představí klasickou maskerovskou dialektiku, popis pokroucené situace, její okamžité relativizování a syntézu ve formálním experimentu s pozitivem i negativem,“ popisuje vystavené obrazy publicista Michal Nanoru.

Masker vystavuje nové malby a kresby (zdroj: ČT24)

Jakub Matuška patří mezi výrazné české umělce, 29. října mu bude 34 let. Přezdívka Masker mu zůstala z dob, kdy se věnoval graffiti. Tato zkušenost je doteď čitelná na jeho plátnech, vedle barev pořád používá i sprej. Po pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové studoval i na Akademii výtvarných umění u Vladimíra Skrepla, má za sebou i studium na Cooper Union v New Yorku a na londýnské Middlesex University.

V roce 2011 získal Cenu NG 333, kterou udělovala Národní galerie mladým umělcům. O rok dříve jeho jméno figurovalo mezi finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého. Společně s dalšími pěti autory reprezentoval Česko na Expo 2010 v Šanghaji. Vystavoval v Londýně či Paříži.