Jestliže zemřu, přežij mě! Cura skládá v Praze poklonu Pablu Nerudovi

Cura se v Praze představuje jako skladatel (zdroj: ČT24)

Argentinského tenoristu Josého Curu zná české publikum jako pěvce, zatím ale ne jako skladatele. Dva dny po sobě představí se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK v premiéře orchestrální verzi svého hudebně-literárního dramatu Jestliže zemřu, přežij mě! Zkomponoval jej na motivy života básníka Pabla Nerudy.

Melancholická kompozice, kterou už představil po celém světě, je zhudebněním sedmi ze Sta sonetů o lásce. Cura propůjčí hlas chilskému básníkovi a nositeli Nobelovy ceny za literaturu, role jeho ženy Matildy, jíž jsou také verše věnovány, se ujme herečka Zlata Adamovská.

„Ty básně jsou velmi emotivní a musím být hodně opatrný, abych se do nich příliš neponořil, když stojím na pódiu. Myslím, že jsem našel kompromis v hudbě, aby slova zasáhla opravdu každého,“ domnívá se Cura.

Skladbu začal psát poté, kdy se v polovině devadesátých let setkal s Nerudovou tvorbou. Tehdy ve své herecké šatně našel jako dárek básníkovu sbírku sonetů s věnováním „pro tebe, který opěvuješ lásku, slova o lásce“.

Je pro mě potěšením a také privilegiem, že můžu Nerudovy básně zhudebnit. Zároveň je to ale hodně nebezpečné, protože musíte zůstat v pozadí příběhu, a ne před ním. To byla největší výzva.
José Cura

Koncert Curovy skladby uvede Ravelova Pavana za mrtvou infantku a ve druhé části uzavře Sibeliova Symfonie č. 1. Pražské symfoniky bude řídit jejich nový šéfdirigent, Fin Pietari Inkinen. Program, který je součástí sezony s podtitulem „stále je co objevovat“, se posluchačům představí 7. a 8. října ve Smetanově síni Obecního domu.

Pablo Neruda si svůj pseudonym zvolil podle českého básníka Jana Nerudy. José Cura ve své náklonnosti k Česku tak daleko nejde, přijal ale pozici rezidenčního umělce orchestru FOK. S Pražskými symfoniky bude spolupracovat tři sezony.