Slovenština v Abbey Road? Fór Mira Žbirky právě vyšel

Ve studiích Abbey Road nahrávali Beatles, Pink Floyd nebo Amy Winehouseová. Při přípravě svého posledního alba se k nim přidal i zpěvák Miro Žbirka. Anglicko-slovenské dvojalbum Miro, které vydal 18. září, připravoval na slavné londýnské adrese dva roky.

Původně měl Žbirka v Londýně nahrávat jen jednu píseň jako dárek k narozeninám. Nakonec ale v Abbey Road vzniklo rovnou dvojalbum. „Na každém místě toho studia byla pravděpodobně natočená nějaká nesmrtelná píseň. A potom tam točíte vy. To je hrozně zavazující,“ připustil zpěvák, že to nebylo nahrávání jako každé jiné. 

Abbey Road proslavili v šedesátých letech Beatles. Přechod před studiem se dostal i na přebal jejich stejnojmenné desky. Po něm poslední dva roky přicházel do studia taky Žbirka. Texty pro jeho nové album napsal Pete Brown, textař kapely Cream a autor jejího největšího hitu Sunshine of Your Love. „Nepracuje za peníze, dělá jen věci, které ho nějakým způsobem baví,“ říká o Brownovi Žbirka.

Miro Žbirka na Abbey Road (zdroj: ČT24)

Britské album nakonec doplnila ještě jeho kratší slovenská verze. Otextoval ji převážně Žbirka sám, dvě skladby jsou dílem Kamila Peteraje. „Cítil jsem, že by to přece jen byl fór, kdyby se v Abbey Road zpívalo slovensky,“ okomentoval nápad Žbirka. Dvojjazyčně zazní mimo jiné i titulní píseň k dopingovému dramatu Andrey Sedláčkové Fair Play.

Z tuzemských hudebníků pracovala ve slavných studiích před dvěma lety také skupina Android Asteroid. Umožnila jí to veřejná sbírka.  Nahrávání v Londýně je v porovnání s českými studii více než třicetkrát dražší. Zatímco v Česku si lze studio pronajmout průměrně za 10 tisíc korun za nahrávací den, v Abbey Road zájemci zaplatí 350 tisíc.

Žbirka se do Abbey Road ještě plánuje vrátit. Předtím chce ale své nové album představit fanouškům - na turné, které odstartuje přesně za rok. 

Srovnejte slovenskou a anglickou verzi jedné písně: