Teroristé a démoni jedou na stejné vlně

Přes publikum se podvaadvacáté přelije ...příští vlna/next wave..., festival umělecké alternativy. Teroristé a démoni, téma letošního ročníku, slibují, že diváci mohou čekat především provokaci a „hlazení proti srsti".

Při zahájení 18. září naloží tanečník a choreograf Jozef Fruček s třiceti těžkými dřevěnými trámy, které jsou jeho společníky v pětihodinové performanci Endless Composition. Předznamená tak „těžká“ témata letošního ročníku.

„Soubor Teď nádech a leť například uvede divadelní mozaiku, k jejímuž vzniku divadelníky inspirovala cesta do turecko-syrského pohraničí. Z Brna přivezeme inscenaci Deamoni Simony Petrů a Zuzany Patrákové, jež se zabývá démony divadelními, kteří ženou umělce k tvorbě. Hana Frejková představí dílo Jakoba Gordina Dement Lemach, které bylo předobrazem Kafkově Proměně. Masakr Elsinor pro festival připravuje premiéru poetické, avšak drsné inscenace Bagately k masakru,“ doplnila dramaturgyně festivalu Lenka Dombrovská.

Mnoho inscenací, které uvedeme, nebude hladit diváky po srsti, a právě proto jsme je vybrali. Chceme diváky provokovat, donutit je přemýšlet nad sebou i světem kolem. Některé projekty je budou nutit ke spoluúčasti, burcovat svou formou. Jiné mají jako hlavní téma bezpráví, násilí, manipulaci.
Lenka Dombrovská
dramaturgyně festivalu

Umělecké démony zastupuje Quatro Mother Fuckers

Téma podle ní odráží nejen situaci společnosti, ale i umělecké tendence, protože některé z festivalových umělců lze považovat za divadelní démony. Například tradiční hosty přehlídky Miroslava Bambuška a Petra Krušelnického, kteří letos připravili projekt Quatro Mother Fuckers. Hranice mezi hudbou, výtvarným uměním, divadlem a filmem prolomí v suterénu Nákladového nádraží Žižkov.

Quatro Mother Fuckers
Zdroj: Festival Next Wave

Dvacátý druhý ročník festivalu …příští vlna/next wave… uvede ve druhé polovině září během dvanácti dnů sedm premiér a uskuteční se na osmi místech v Praze. Jedno z představení zájemce zavede i do nově vznikajícího prostoru Perla v bývalé papírně ve Vraném nad Vltavou. Program potrvá do 29. září, před koncem budou opět uděleny Pocty za alternativní počiny v uplynulé sezoně.