Dobrý patos a Vlasta Chramostová. Národní divadlo otevřelo sezonu

Do Síně slávy Národního divadla (ND) v úterý vstoupila herečka, někdejší disidentka a signatářka Charty 77 Vlasta Chramostová. Divadlo tak zahájilo svou 133. sezonu. Do funkce oficiálně nastoupil nový šéf činohry Daniel Špinar. Pro Českou televizi uvedl, že chce Národnímu divadlu vrátit veliké gesto a dobrý patos.

Vlastu Chramostovou jako první laureátku nově zavedené tradice uvedl do Síně slávy ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Vidíme na jejím příkladu, jak velkou úlohu divadlo a lidé s ním spojení ve společnosti mají. Jestliže je prostor vyplněný pozitivnem a světlem, tak v něm tma, zloba a nenávist nemá místo,“ prohlásil Herman.

Ředitel divadla Jan Burian řekl, že do Síně slávy budou uváděni ti, kteří formovali tvůrčí i společenský život a smysl Národního divadla. Síň slávy vznikne v zemském salonku, poprvé bude otevřena 17. listopadu u příležitosti 89. narozenin první laureátky.

Za všechny tresty zasloužený pláč

„Nepřipravila jsem si žádnou řeč, zapomněla bych ji,“ uvedla Chramostová. „Řeknu jen tohle: Spravedlnosti času, jsem tvůj vyznavač. Za všechny tresty tvrdých slov krupobití, živote, děkuji ti. Je krásné moci věřit v mravní řád, vědět, že za hříchy se nikam neuteklo, tvor tresty znavený se může lehčeji smát, než kdo jim unikl a jehož čeká peklo. Za všechny tresty zasloužený pláč, spravedlnosti času, jsem tvůj vyznavač,“ zarecitovala verše, které se našly po smrti Olgy Scheinpflugové na jejím nočním stolku.

Národní divadlo dále udělilo ceny pro mladé umělce do 35 let. První získala in memoriam scénografka Iva Němcová, která zemřela letos v červnu v pouhých 35 letech. Cenu převzal její spolupracovník a nový šéf činohry ND Daniel Špinar: „S odchodem Ivy mi usekli pravou ruku a doufám, že mě bude inspirovat dál, seshora.“

Druhou laureátkou ceny pro mladé umělce se stala moldavská tanečnice, od nové sezony první sólistka baletu Národního divadla Alina Nanu. V uplynulé sezoně výraznými výkony zaujala v premiérách La Bayadere a Ballettissimo.

Kultura vytváří národ

Předáním cen divadlo zároveň otevřelo svou 133. sezonu. Atmosféra se vztahovala k současné mezinárodní politické situaci a všichni řečníci vyzdvihovali důležitost kultury a umění v přelomových chvílích. Umělecký ředitel Opery ND a Státní opery Petr Kofroň ve své úvaze o poslání národních kulturních institucí uvedl, že kultura je „vnitřní motor, neviditelný, který vytváří osobnost a pak celý národ“.

Nadcházející sezona 2015/2016 bude první sezonou šéfa činohry Daniela Špinara, předposlední sezonou uměleckého šéfa Baletu ND Petra Zusky a poslední sezonou před zahájením rekonstrukce budovy Státní opery.

ND sezonu prakticky zahájí v neděli 6. září v přímém přenosu České televize benefičním pořadem Barování Sandry Novákové a Filipa Rajmonta. Národní divadlo tak symbolicky otevře sezonu všech divadel v republice.

Daniel Špinar
Zdroj: ČTK/Zezulka Tomáš

Daniel Špinar pro činohru sepsal nový koncept nazvaný Nová krev. Zároveň pro diváky chystá tři speciální večery s názvy Zábor, Šaráda a Výprava, které umožní návštěvníkům nahlédnout na jeho soubor a budovy z nevídané perspektivy. V Událostech v kultuře Špinar naznačil, kam chce soubor vést, do ND se mají vrátit velká gesta a patos.

Je třeba definovat, co je činohra v kamenném divadle dnes. Trend konce dvacátého století byl ten, že se vše zcivilňovalo a zjemňovalo na úkor velkého divadla. Myslím, že by se do Národního divadla mělo vrátit veliké gesto a dobrý patos.
Daniel Špinar

Národní divadlo v nadcházející sezoně uvede v historické budově, Státní opeře, Stavovském divadle a na Nové scéně 21 premiér. Tři premiéry připraví soubor baletu, činohra pod vedením Špinara nazkouší devět inscenací. První bude 10. září hudební revue V rytmu swingu buší srdce mé, která provede diváky životem jazzmana Jiřího Traxlera. Režisér Ondřej Havelka napsal předlohu s Martinem Vačkářem.

Osm premiér připraví Opera ND a Státní opera. Novým projektem přispěje také Laterna magika, která na jaře uvede premiéru inscenace na motivy Malého prince, románu Antoina de Saint-Exupéryho. Režijního vedení se ujme Vladimír Morávek.

Vydáno pod