Vizovice patří hudbě a knedlíkům. Začíná Trnkobraní

V areálu vizovické likérky odstartovalo v pátek už 48. Vizovické Trnkobraní. Festival nabídne desítky koncertů, ale i tradiční klání v pojídání švestkových knedlíků.

Zatímco nad Grand Prix v Brně stále visí otazníky, to vizovické se koná bez problémů už dlouhá léta. Nejde ale o závody motorek, nýbrž o klání v pojídání švestkových knedlíků. Kvalifikační kritérium je 30, kdo ho nepřekoná, svou porci zaplatí. Rekordmani jich ale zvládají sníst i 150.

Hlavním lákadlem Vizovického Trnkobraní je ale hudba, festival sází hlavně na oblíbené interprety v žánru pop či rock. V areálu likérky Rudolf Jelínek tak zahrají Chinaski, Michal Hrůza nebo Divokej Bill, ale i Tomáš Klus, který se na čas chystá přerušit kariéru.

Domovská likérka během festivalu premiérově představí svoji dva roky starou slivovici, vyrobenou ze švestek vzešlých v sadech ve Vizovicích.

Policie pohlídá řidiče i zloděje

Na akci, kde se očekávají tisíce návštěvníků, bude dohlížet i policie. "Každý návštěvník festivalu bude mít možnost na obvodním oddělení policie ve Vizovicích bezplatně vyzkoušet, zda je pod vlivem alkoholu, či zda může bezpečně usednout za volant," uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Policisté budou taky dohlížet na to, aby akce nezneužili zloději. I tak apelují na návštěvníky, aby si své věci hlídali. "Každoročně se setkáváme s krádežemi jak ve stanovém městečku, tak přímo ve vizovickém areálu. Všechny účastníky proto upozorňujeme na maximální obezřetnost, která klesá s tím, jak stoupá množství alkoholu v krvi. Cenné věci by neměly zůstávat nehlídané ve stanech. Zloději se zaměřují především na kabelky, mobilní telefony a peníze. Nic z toho nepatří ani do zadních kapes kalhot," varovala mluvčí.