Domácí násilí nemusí být Časem Robinsonů. Pomáhá kniha i web

Čas Robinsonů chce pomoci obětem domácího násilí (zdroj: ČT24)

Čas Robinsonů je vyměřen domácímu násilí, zároveň je ale spojen s nadějí pro ty, kterých se týká. Stejnojmennou knihu napsala česko-americká autorka Pavlína O'Toole, představit ji chce při čteních po celé republice. Chce obětem a jejich blízkým dodat odvahu, aby se nebáli o své situaci mluvit. Tentýž cíl má i internetový portál, který spoluzaložila.

Hlavní hrdinka příběhu Petra si jela splnit americký sen, ten se ale kvůli násilnému a dominantnímu manželovi změnil spíše v noční můru. „Jde o fyzické i finanční násilí. Velice ji omezuje a brání jí ve studiu, protože má strach, aby mu nepřerostla přes hlavu,“ popisuje Pavlína O'Toole.

Hrdinka je fiktivní, její život ale skutečný, spisovatelka, žijící v USA, jej poskládala z vyprávění několika žen. Sama zkušenost s domácím násilím má, stejně jako 25 procent Američanek a 38 procent Češek.

„Rádi bychom, aby čtenář, který tu problematiku zná, získal sebevědomí a naději, že je situace řešitelná," vysvětlila autorka, proč ke knize přidala i stejnojmenný portál. Stránky Čas Robinsonů nabízí pomoc odborníků - psychologa, právníka, finančního poradce - i anonymní diskusi. Nejen týraným ženám, ale i mužům nebo seniorům. „Zplošťovat domácí násilí jen na násilí může na ženách, byť převažuje, by bylo velmi falešné. Zkušenost s domácím násilím uvedlo 15 procent mužů," upozornila spoluzakladatelka portálu Jana Smetánková.

Osvětu má šířit i roční turné autorského čtení, podpořit by ho měly také známé osobnosti.