Poločas v městě kultury: Obří loutky se valí na Plzeň

Evropské hlavní město kultury ve čtvrtek představilo klíčové akce druhé poloviny roku. Návštěvníci Plzně se mohou těšit třeba na obří loutky španělské skupiny Carros de Foc nebo na nový cirkus souboru Cirque Aïtal. Plzeň se zároveň ohlédla za proběhlými akcemi.

K nejúspěšnějším akcím, které se v Plzni zatím konají, patří výstava o tvorbě Jiřího Trnky, kterou navštívilo více než 44 tisíc lidí. Výstava malíře Gottfrieda Lindauera aspiruje se současnými 10 tisíci návštěvníky na rekord pořádající Západočeské galerie.

Projekt má dopad i na celkovou návštěvnost Plzně. Ředitel marketingu projektu Plzeň 2015 Radek Auer uvedl, že nárůst návštěvnosti města je enormní, což dokládá, že město na projektu Evropského hlavního města kultury může zásadním způsobem vydělat. Turistické centrum eviduje za druhé čtvrtletí pětinásobnou poptávku po prohlídkách města, Prazdroj pak dvojnásobný nárůst návštěvníků.

Obří loutky se valí na Plzeň (zdroj: ČT24)

„Snažíme se změnit pohled na kulturu jako takovou, že k životu patří a nelze ji opomíjet. Změna je velká a pořadatelé dokonce sami přidávají další akce do programu, najednou cítí, že věci, které by si dříve dovolit nemohli, nyní mohou,“ říká Auer.

Umělecký šéf projektu Plzeň 2015 Petr Forman jako jeden z největších přínosů zmínil, že se podařilo vrátit na výsluní tři velikány, kteří zůstávali v opomenutí - výtvarník Jiří Trnka, designér Ladislav Sutnar a architekt Adolf Loos.

Carros de Foc

A co se chystá v druhé polovině roku i léta? Osm obrovských loutek přivezl španělský soubor Carros de Foc a nyní své pouliční představení připravuje pro plzeňské prostředí. Soubor sehraje inscenaci La Ňina o malé holčičce, která se narodila v Plzni. V představení Carros de Foc účinkuje stovka akrobatů, tanečníků a muzikantů. K rozhýbání potřebují několik motorů, devět zvukových souprav a několik desítek vodičů.

Skupova Plzeň

Průvod obřích loutek městem projde na konci srpna v rámci festivalu Skupova Plzeň. Letošní ročník má být celý výjimečný, slibují organizátoři. Představí umělce z Izraele, Japonska, Velké Británie nebo Francie. Zvláštním hostem je také Národní loutkové divadlo Hanoi, které přiveze originální inscenaci vietnamského vodního divadla.

Na Skupovu Plzeň míří i Vietnamské vodní divadlo
Zdroj: Plzeň 2015

Živá galerie

Multižánrový festival Živá ulice si pro rok 2015 připravil hned několik novinek. Jednou z nich je projekt Živá galerie, kterou se návštěvníci festivalu mohou projít od 10. do 23. srpna v prostorách Galerie Vestředu a v samotném centru města. Živá ulice je zaměřená na prezentaci současného vizuálního umění. „Živá galerie dává prostor také mladým umělcům. V srpnu se stačí projít městem, otevřít oči a ocitnete se v Živé galerii. V galerii otevřené všem a za každého počasí," říká koordinátorka Táňa Švehlová.

My Street Film

Nejlepší plzeňské filmy přihlášené do celorepublikové soutěže nebo snímky realizované na základě námětů, které zaslali lidé z Plzně a okolí. To představí 7. září akce My Street Film. Autor nejlepšího snímku vyhraje příležitost odcestovat i se svým filmem na prestižní londýnský festival Open City. Tvůrce, který se umístí na druhém místě, pak vyhraje projekci svého snímku na 19. ročníku MFDF Jihlava.

Cirque Aïtal

Mezi 24. zářím a 1. říjnem se divákům představí akrobatická dvojice Victor Cathala a Kati Pikkarainen, kteří vystupují pod jménem Cirque Aïtal. Název se překládá jako: Je to tak, jak to je. Francouzsko-finská dvojice předvede kromě akrobacie také svůj svérázný humor, skrze který se snaží tvořit jednoduše, pravdivě a přirozeně. Diváci prý během vystoupení Cirque Aïtal křičí smíchy. Návštěvníci Plzně se mohou přesvědčit sami.

Cirque Aïtal
Zdroj: Plzeň 2015

Proč mluvíme se zvířaty

Po Vídni, Varšavě, Tel Avivu, Torontu, Novém Dillí a Istanbulu přijede do Plzně také Mobilní akademie z Berlína. Pomocí řady veřejných experimentů předvede, že naše přežití závisí také na zvířatech - od střevní flóry až po vyvinutá zvířata, která slouží při sebedefinici lidské bytosti. Vybrané osoby z řad návštěvníků zoo, biologů, filozofů a chovatelů ukážou, že člověk se může poznat pouze skrze vztah ke zvířatům.